Nagy méreg, amikor a főtt tojás héja nem akar lejönni simán. Összegyüjtöttem az általam is kipróbált és használt trükköket erre a problémára, hátha segitek ezzel.
Ami biztos, az az, hogy a tojás héja akkor jön le nehezen, ha a tojás friss.
A kipróbált trükkök közül nálam egy kombinált módszer vált be eddig kifogás nélkül: sok só és jeges viz.
A tojás főzését hideg vizben kezdjük. Ha a tojást a hűtőből vesszük ki, akkor hasznos, ha főzés előtt hagyjuk szobahőmérsékletre melegedni, akkor biztosan nem reped ki főzés közben. A főzővizbe sok sót teszünk: legalább 2 evőkanállal, hogy biztosan hasson. A teljesen megfőtt tojást, vagyis a kemény tojást a forrástól számitva minimum 10 percig kell főzni. Vannak nevezetes 3, illetve 7 perces tojások is, ezek lágy vagy félig lágy tojások lesznek.
A megadott főzési idő után a tojást azonnal jeges vizbe tesszük, hogy már ne főjön tovább, és hagyjuk meghülni.
A 3 perces tojást úgy fogyasztjuk, hogy a tojáshéjat egy kis helyen feltörjük, majd kikanalazzuk a tojást a héjából. A 7 percesnek a fehérje már megkötött, a sárgája pedig krémesre főtt, de még nem kemény. Ezt ehetjük lágy tojás módra, kikanalazva, de egészben megpucolva is.
Jeges viz: egy lehetőleg fém tálba hideg vizet és sok jeget teszünk, ebbe szedjük ki a főtt tojásokat, Ha jól reagált a tojás héja erre a módszerre, és általában jól reagál, akkor minden további macera nélkül le tudjuk hámozni a héját, de azért vannak még biztonsági megoldások.
A kihült tojás héját kemény felületen kocogtatással megtörjük, és vagy a kocogtató felületen, vagy a tenyerünk között átsodorjuk, hogy a tojás héja jól megrepedezzen, és csak a belső fehér hártya tartsa össze, igy jó esetben a tojás héja szinte egészben lejön. Ehhez plusz segitség, ha a megrepedezett tojást belemártjuk a jeges vizbe, amiben hültek, vagy csak simán vizbe, akkor még biztosabb a siker.
Főzés: azt nem tudom, mennyire múködik a következő módszer a 3 meg a 7 percesnél, még nem próbáltam, de a 10 percesnél már igen, és elmondhatom, hogy tuti működik: amikor felforrt a viz a tojással, lekapcsoljuk alatta a tüzet, lefedjük, és igy hagyjuk a tojást a forró vizben 10-12 percet állni. Ez alatt az idő alatt a tojás keményre fő. Pont olyan jó, mintha forralnánk 10 percen át. Villanytűzhelyen hagyhatjuk a platnin is, ha éppen nem kell a hely másra. 10 perccel kevesebb energiát használunk igy fel a keménytojás főzésére. Nem túl sok, de sok kicsi sokra megy.
Most olvastam, hogy van aki egy szelet citromot, más egy kevés ecetet vagy szódabikarbónát tesz a főző vizbe. Ezeket még nem próbáltam, de igyekszem ezt a hiányosságot bepótolni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése