2022. szeptember 3., szombat

Paradicsomos húsgombóc

A töltött paprika téli változata.


Hozzávalók:

4 személyre

A húsgombócokhoz:

  • 50 dkg darát hús
  • 6 dkg rizs,
  • 1 tojás,
  • bors
  • egy kis tálkában liszt a gombócok beleforgatásához
esetleg

  • 2 dkg zsir vagy olaj
  • 2 dkg vöröshagyma

A paradicsom mártáshoz:

  • 5 dkg cukor,
  • 6 dkg zsír,
  • 4 dkg liszt,
  • 7 dl paradicsomlé
  • 1 liter csontlé vagy viz

esetleg

  • 3 evőkanál tejföl
  • 2-3 zellerlevél


Elkészítés:

A húsgombócokat nagyjából úgy készítjük, mint a töltött káposzta töltelékét, de adunk hozzá egy tojást is. Ez tartja össze a gombócokat. Fokhagyma nálam nem kerül bele, esetleg zsirban piritott hagyma mehet, de ez sem feltétel. Só, bors viszont menjen. Nagyon jól eldolgozzuk, végül a masszából 8, esetleg kisebb gombócokban gondolkodva 12 gombócot formázunk.

Egy 4 literes lábosba öntjük a vizet vagy a csontlevet. A kész gombócokat lisztbe forgatjuk, majd bele rakjuk lábosba tett vizbe. A vizet megsózzuk, mérsékelt tüzön felforraljuk, majd lefedve hagyjuk lassan forrdogálni.

A paradicsomlé készülhet frissen 1—1,5 kg friss paradicsomból vagy lehet 7 dl üveges paradicsom, esetleg készithetjük paradicsompüréből is, ehhez 10 dkg püré szükséges, amit vizzel 7 dl-re higitunk fel.

A paradicsomlét hozzáönthetjük mindjárt az elején, vagy kicsit később is, sőt akár a végén is lehet Itt többféle módszert is használhatunk.

(1) Ha a paradicsomlével együtt főzzük a gombócokat, a végén, az izesités után 2-3 evőkanál tejföllel és kevés liszttel behabarjuk, majd kiforraljuk. Ez anyósom módszere. Nagyon finom!

(2) A paradicsomléből rántással paradicsommártást készitünk, és ezt öntjük félfővésben a gombócokra, majd készrefőzzük az ételt. Esetleg...

(3) ... a paradicsommmártást a végén öntjük bele, és épp csak egyet forralunk rajta. A kész mártás a gombócokon valamivel hígabb legyen, mint egy rendes paradicsommártás.

Sokan burgonyakörettel fogyasztják. Egyszerű főtt vagy tört burgonya, esetleg sűrűbb burgonyapüré illik hozzá.

Ne kevergessük a húsgombócokat a lábosban, inkább gyakran rázogassuk. Az elkészült ételt, ha szükséges sózzuk és izlés szerint cukrot adunk hozzá.

Valamiért a régi szakácskönyvem darált húsnak sertéstarját ir, ami igy csonttal együtt kb 70 dkg kell legyen. A lefejtett csontból a könyv irója csontlevet főz: a sertéscsontot 1 liter hideg vízben 1,5—2 órán át mérsékelt tűznél főzi - ezt használja viz helyett a húsgombócokra.

A lisztbe forgatott gombócok jobban egyben maradnak, nem pereg ki belőlük rizs és húsmorzsa, igy "tisztább" lesz a paradicsom mártásunk.

Jó izt ad neki, ha zellerlevelet is főzünk bele.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése