Magyaros, mert nem kifejezetten olasz módra van elkészitve, bár ugye a rizottó az olasz étel. Kicsit más, kicsit több, és kicsit kevesebb, de ez mindegy is. A lényeg, hogy finom. Alapvetően párolt rizs és lecsós máj, amibe zöldborsó is került. Esetleg rizi-bizi lecsós májjal. Nem túl bonyolult, és főleg nem sok idő elkészteni.
Hozzávalók:
4
személyre
- 30 dkg máj (bármlyen máj, én most csirkemájat használtam)
- 25 dkg rizs
- 25 dkg zöldborsó (fagyasztott vagy friss, mindegy)
- 3 dkg zsiradék vagy étolaj
- 2 evőkanál étolaj
- 1 közepes fej hagyma
- 0,5 l alaplé (vagy viz)
- kevés zöldpaprika
- 1 kisebb paradicsom (vagy 1 evőkanál süritett paradicsom)
- só
- bors
esetleg még
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál száritott kakukkfű
- 1 evőkanál majoranna
- 1-2 kiskanál ételizesitő (valami vegetaszerű)
Elkészités:
A megmosott, lecsurgatott rizst forró olajra dobjuk, kevergetve kicsit átmelegitjük, majd felöntjük. Ha csak vizzel öntjük fel, akkor mehet bele 1-2 kiskanál ételizesitő, vagy csak só. Ha felforrt, még hagyjuk kicsit forrni, 1-2 percet, majd lefedjük, és levesszük a tőzről, félretesszük. Mire a máj elkészül, a rizs is megdagad.
Egy nagyobb lábosban felhevitjük a zsiradékot, beleszórjuk az apróra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, kicsit később a kockára vágott zöldpaprikát, majd megint kicsit később a felszeletelt paradicsomot. Fedő alatt, kevergetve összepároljuk.
Végül hozzáadjuk a megtisztitott, kisebb kockákra vágott májat és a zöldborsót. Összepároljuk, fűszerezzük izlés szerint (bors, majoranna, ha kakukkfű is megy bele, azt csak a legvégén tesszük bele, hogy az illata és az ize megmaradjon) és 5-10 perc alatt készre főzzük.
Végül a párolt rizst és a májas ragut összekeverjük.
Ha szükséges, csak a tányéron sózzuk, hogy a máj ne keményedjen meg. Szépen tálalva: egy nagyobb merőkanálba nyomkodjuk a májas rizst, majd óvatosan tányérra boritjuk, a tetejét reszelt sajttal megszórjuk.
Még szebben tálalva: a borsót a rizsbe főzzük bele, mint a rizi-bizinél, és a rizi-bizit tesszük félgömb alakban a tányér közepére, majd köré szedjük a máj-ragut. Tetejére természetesen mehet a reszelt sajt.
Megjegyzés:
A máj-rizs-borsó arány egyénileg variálható, most fél kg csirkemájból készitettem 1 bögre rizzsel, és egy fél üveg szürt konzerv zöldborsóval, vagyis a leve nélkül. Igaz, hogy a borsó leve mehetett volna a rizs felöntőlevébe de ez most kimaradt – a megmaradt borsóval és a teljes lével majd borsóleves készül.
A fűszerek használata egyéni, én például fokhagymát nem teszek a májba, pedig lehet, hogy úgy még finomabb.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése