Tulajdonképpen elvi különbség van a túrós tészta és a túrós csusza között. A csusza csuszatésztával készül, és szalonna pörccel. Tészta bármilyen tésztából, pörc nélkül, cukorral, de... Szóval maradjunk most a csuszánál.
Hozzávalók:
4 személyre
- 250 gr csusza tészta
- 25-30 dkg rögös túró
- 3 dl tejföl
- 10-15 dkg füstölt szalonna
- só
Előkészités:
- A tésztát a szokott módon sós vizben kifőzzük.
- A szalonnát felkockázzuk.
- A túrót villával fellazitjuk,
- A tejfölt krémesre keverjük.
Elkészités:
A szalonna kockákat pirosra sütjük. Előmelegitett tányérokra szedjük a tésztát, meglocsoljuk a szalonna kisült zsirjával. A tészta tetejére egyenlően elosztjuk a túrót, erre helyezzünk egy-két evőkanál tejfölt. Végül elosztjuk a tetején a szalonnapörcöt, és meglocsoljuk egy kevés szalonnazsirral is.
Megjegyzés:
A jó túrós csusza titka a jóizű, tojásos tészta. Egyáltalán mennél jobb izűek a hozzávalók, annál finomabb lesz a túrós csuszánk.
Csuszatészta eredetileg a nagy lapokban száritott tészta, amit kockatészta méretű darabokra kell tördelni. Ma persze már inkább kockatésztát használunk.
Van, ahol törött borsot is szórnak rá, és jó ötletnek tartom én is, ha a tészta főzővizébe előzetesen szalonnabőrt főzünk. Jó izt ad a tésztának.
A túróstészta néven futó ugyancsak finom tésztaételnél nincsen megkötés a tésztával, és szalonna pörc sem jár hozzá. De nálunk a történelem során úgy alakult, még unokáim szüleinek gyermekkorában, hogy szeretjük a túrós csuszát, pörccel, de gazdagon megszórjuk cukorral. Gondolom, jól sejtem, hogy ez nem csak nálunk fordul elő.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése