2022. január 24., hétfő

Túrós csusza

Tulajdonképpen elvi különbség van a túrós tészta és a túrós csusza között. A csusza csuszatésztával készül, és szalonna pörccel. Tészta bármilyen tésztából, pörc nélkül, cukorral, de... Szóval maradjunk most a csuszánál.



Hozzávalók:
4 személyre


  • 250 gr csusza tészta
  • 25-30 dkg rögös túró
  • 3 dl tejföl
  • 10-15 dkg füstölt szalonna



Előkészités:

  • A tésztát a szokott módon sós vizben kifőzzük.
  • A szalonnát felkockázzuk.
  • A túrót villával fellazitjuk,
  • A tejfölt krémesre keverjük.


Elkészités:

A szalonna kockákat pirosra sütjük. Előmelegitett tányérokra szedjük a tésztát, meglocsoljuk a szalonna kisült zsirjával. A tészta tetejére egyenlően elosztjuk a túrót, erre helyezzünk egy-két evőkanál tejfölt. Végül elosztjuk a tetején a szalonnapörcöt, és meglocsoljuk egy kevés szalonnazsirral is.


Megjegyzés:

A jó túrós csusza titka a jóizű, tojásos tészta. Egyáltalán mennél jobb izűek a hozzávalók, annál finomabb lesz a túrós csuszánk.

Csuszatészta eredetileg a nagy lapokban száritott tészta, amit kockatészta méretű darabokra kell tördelni. Ma persze már inkább kockatésztát használunk.

Van, ahol törött borsot is szórnak rá, és jó ötletnek tartom én is, ha a tészta főzővizébe előzetesen szalonnabőrt főzünk. Jó izt ad a tésztának.

A túróstészta néven futó ugyancsak finom tésztaételnél nincsen megkötés a tésztával, és szalonna pörc sem jár hozzá. De nálunk a történelem során úgy alakult, még unokáim szüleinek gyermekkorában, hogy szeretjük a túrós csuszát, pörccel, de gazdagon megszórjuk cukorral. Gondolom, jól sejtem, hogy ez nem csak nálunk fordul elő.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése