Eredetileg ez a Philly steak szendvics lenne, ami egy tépett marhahúsos szendvics, de ma már mindenféle húsokból is készitik, otthon legalább is. Én például sertés dagadóból készitettem.
Hozzávalók:
- 50-70 dkg dagadó
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 kg zsir (nagy része vissza fog maradni)
- só
- bors
- 4 db hosszúzsemle
- 1 nagy fej hagyma
- 1 db zöld szinű kaliforniai paprika
- 30 dkg reszelt sajt
Előkészités:
A hagymát félbevágjuk, majd vékonyan felszeleteljük.
A paprikát félbevágjuk, kimagozzuk, vékonyan felszeleteljük.
A hosszúzsemléket félbevágjuk, belsejéből egy keveset kiszedünk mind a két felén. A kiszedett rész nem kell.
Elkészités:
A dagadót másfél ujjnyi széles csikokra vágjuk, megsütjük. Süthetjük sütőben, mint az oldalast, vagy a bő zsirba, pecsenyésen, mint az... oldalast. Mindegy.
Én pecsenyésen szoktam:
Megfelelő méretű lábosba tesszük a csikokra vágott oldalast, egy pohár vizet öntünk rá (2,5 dl) sózzuk, borsozzuk, rátesszük a zsirt, és közepes lángon főzzük. Amikor a vizet elfőtte, tovább sütjük a zsirban, amig a hús kicsit pirulni kezd. Ekkor belereszeljük a fokhagymákat, és lezárjuk alatta a tüzet. Hagyjuk hülni.
Közben a hagymát és a paprikát sózzuk, kevés zsiron megpároljuk. Férlretesszük.
Amikor a húsdarabok már nem forrók, kiemeljük őket a zsirból, és két villa segitségével szálakra "szaggatjuk". Ezután ezt a tépett húst egy nagyobb serpenyőbe tesszük. Ha nem elég a zsir a hús alatt a serpenyőben, kicsit tehetünk hozzá a zsirból, amiben sült. Felmelegitjük a húst a zsirban, hozzáadjuk a hagymás paprikát, összeforgatjuk, és pár percig együtt pároljuk-sütjük.
Az előkészitett zsemléket egyenként megtöltjük a hússal, osszecsukjuk, kicsit lenyomkodjuk, és teszünk bele még húst, hogy jól kitöltse az üreget is, és kicsit búbos is legyen. 160 fokos sütőben átmelegitjük a zsemléket, és még mielőtt pirulni kezdene, kivesszük. Kicsit ha megpirul, akkor sincs baj. A zsemlékbe töltjük a reszelt sajtot, és kicsit még visszatesszük a sütőbe, amig a sajt megolvad.
Megjegyzés:
A Philly többfélképpen is készülhet. A lényeg a hosszú zsemle, a tépett hús, a hagyma és a paprika, végül a sajt.
A tépett hús eredetileg marha-steakből van, de készitik már csirkéből, pulykából, bármiből. A hagymához, paprikához mehetnek pluszban más zöldségek is, pl. gomba, paradicsom. Ki mit szeret. Reszelt sajt helyett tesznek rá néhol sajtszószt is.
Ha belegondolunk, tulajdonképpen maradék sült húsok újjá varázsolására is nagyon jó a recept!
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése