A legjobb dolog, ami a brokkolival történhet, az a krémleves. Egyszerű, gyorsan készen van, és nagyon finom.
- 70-80 dkg brokkoli tisztitva
- 1,2 l alaplé vagy viz
- só,
esetleg
- tejszin izlés szerint
- bors
- szerecsendió reszelék
Elkészités:
Az alaplevet leveses fazékban felforraljuk. Beletesszük a brokkolit. Amikor a lé újra felforr kicsire vesszük alatta a lángot, lefedjük, és 7-8 percig főzzük, majd kiszedjük a brokkolit egy előmelegitett fedeles tálba, vagy műanyag ételhordóba, lefedjük, és hagyjuk igy állni negyed órát. Ezután átöntjük turmixgépbe, teszünk hozzá a léből annyit, amennyi ellepi, pürésitjük, majd a brokkolipürét visszaőntjük a fazékba. Megkóstoljuk, és sózzuk, esetleg borsozzuk. Ha szükséges, akkor visszamelegitjük, ekkor tehetjünk bele egy kevés vajat vagy olajat, ha vizzel készitettük, és tálalhatjuk is.
Levesbetétnek levesgyöngyöt, krutont, esetleg külön kifőzött galuskát, vagy maradék sztrapacskát ajánlok. Tejszin is mehet bele izlés szerint, de el is maradhat, és finom hozzá a reszelt sajt is.
Megjegyzés:
Még egyszerűbben készithetjük úgy is, hogy teljesen puhára főzzük a lében a brokkolit, és ezek után törjük át.
Jóllehet, ez a leves nem kifejezetten krémleves, inkább püré-leves, mert nem alapvető benne a tejszin, vagyis a "krém", de ezzel együtt nagyon finom.
A leves elég sűrű lesz. Fokhagymát nem szoktam bele tenni, mert nekem attól határozottan spenót izű lesz, és a brokkoli ize fokhagyma nélkül is finom. Esetleg mehet bele csipetnyi szerecsendió is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése