2021. június 17., csütörtök

Zöldborsóleves tejjel

Amikor beindul nyár elején a zöldborsó szezon, a hüvelyekben megbújó zöld golyócskák csábitanak a friss tavaszi izek kóstolására, és frissen vágott zöldpetrezselyemmel, vagy akár önmagában is mennyei izű levessel ajándékoznak meg bennünket.




Hozzávalók:
4 fő részére


  • 50 dkg frissen fejtett zöldborsó
  • 2-3 egészséges gyenge zöldborsó hüvely
  • 2 evőkanál vaj (vagy olaj)
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 1 l viz
  • 2 dl tej
  • 1 teáskanál cukor

Leves betéthez:

  • 1 tojás
  • 3-4 evőkanál liszt

Vagy

  • 6 deka kézi tarhonya (vagy száritott csipetke)

Előkészités:

A kifejtett öoldborsót hideg vizzel leöblitjük.

A petrezselymet megmossuk, leszáritjuk es apróra vagdaljuk.


Elkészités:

Leveses fazékban felhevitjük a vajat, beleszórjuk a petrezselyem felét. a borsót és a borsóhüvelyeket is. Kevés viz hozzáadásával időnként megkavargatva félpuhára pároljuk (kb 5 perc). Felöntjük a vizzel és a tejjel, és felforraljuk. Közben megsózzuk, és beletesszük a cukrot.

Amig a leves fő, egy serpenyőben a lisztet folyamatosan kevergetve szárazon zsemleszinűre piritjuk. Ezt nevezzük száraz rántásnak. Ha elkészült, félrehúzzuk, és ha a leves felforrt, beleszórjuk. Szétkeverjük a rántást a levesben. Ha a leves újra felforrt, beleszaggatjuk a galuskát. Galuska helyett tehetünk bele csipetkét vagy kézzel készitett nagyszemű tarhonyát.

Ha a leves elkészült, még megszórjuk a petrezselyem másik felével, de ezzel már nem főzzük, csak hagyjuk, hogy az izek 8-10 perc alatt összeérjenek, és már tálalhatjuk is. Tálalás előtt kiszedjük a borsó hüvelyeket a levesből. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése