Amikor beindul nyár elején a zöldborsó szezon, a hüvelyekben megbújó zöld golyócskák csábitanak a friss tavaszi izek kóstolására, és frissen vágott zöldpetrezselyemmel, vagy akár önmagában is mennyei izű levessel ajándékoznak meg bennünket.
Hozzávalók:
4 fő részére
- 50 dkg frissen fejtett zöldborsó
- 2-3 egészséges gyenge zöldborsó hüvely
- 2 evőkanál vaj (vagy olaj)
- 1 evőkanál liszt
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 1 l viz
- 2 dl tej
- Só
- 1 teáskanál cukor
Leves betéthez:
- 1 tojás
- 3-4 evőkanál liszt
- só
Vagy
- 6 deka kézi tarhonya (vagy száritott csipetke)
Előkészités:
A kifejtett öoldborsót hideg vizzel leöblitjük.
A petrezselymet megmossuk, leszáritjuk es apróra vagdaljuk.
Elkészités:
Leveses fazékban felhevitjük a vajat, beleszórjuk a petrezselyem felét. a borsót és a borsóhüvelyeket is. Kevés viz hozzáadásával időnként megkavargatva félpuhára pároljuk (kb 5 perc). Felöntjük a vizzel és a tejjel, és felforraljuk. Közben megsózzuk, és beletesszük a cukrot.
Amig a leves fő, egy serpenyőben a lisztet folyamatosan kevergetve szárazon zsemleszinűre piritjuk. Ezt nevezzük száraz rántásnak. Ha elkészült, félrehúzzuk, és ha a leves felforrt, beleszórjuk. Szétkeverjük a rántást a levesben. Ha a leves újra felforrt, beleszaggatjuk a galuskát. Galuska helyett tehetünk bele csipetkét vagy kézzel készitett nagyszemű tarhonyát.
Ha a leves elkészült, még megszórjuk a petrezselyem másik felével, de ezzel már nem főzzük, csak hagyjuk, hogy az izek 8-10 perc alatt összeérjenek, és már tálalhatjuk is. Tálalás előtt kiszedjük a borsó hüvelyeket a levesből.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése