A magyar konyhának alapművelete a piritás: piritjuk a rántást, a zsemlemorzsát, a búzadarát, a lebbencs tésztát, a tarhonyát. A piritás nem csak szint, de plusz izt, plusz állagot is ad.
Hozzávalók:
4 személyre
- 25 dkg tarhonya,
- 5 dkg zsír,
- 1 dkg só,
- kb. 1/2 l viz
Elészítés:
Tojásos tarhonyát vásárolunk hozzá.
Zsiron megpiritjuk a tarhonyát, mennél barnábbra sikerül, annál finomabb lesz. Azért ne égessük el! Szép pirosas barna legyen. Ha nincs türelmünk hozzá, akkor nem baj, ha világosabb lesz, de mindenképpen piritsuk meg egy kicsit! Végül kb fél kiskanál sóval megsózzuk, és apránként felöntjük vizzel. Kb két-háromszoros mennyiségű vizet vesz fel, térfogatához mérve. Kétszeres mennyiségű vizet önthetünk bele egyszerre is, de utána jobb ha apránként öntünk hozzá, mindig beforralva kicsit, majd újra öntünk hozzá vizet, újra hagyjuk, hogy felvegye, igy (egy kis gyakorlat után) nem főzzük túl, és nem is marad kemény a tarhonyánk.
Izesithetjük apróra vágott hagymával, esetleg pirospaprikával, ezeket a vizzel együtt tesszük hozzá.
Másik megoldás, hogy 25 dkg tarhonyához 1/2 l vizet veszünk. A tarhonyát megpiritjuk, forró vizzel felöntjük, visszaforraljuk, majd fedővel letakarjuk, és kis lángon készre főzzük. Tehetjük középmeleg sütőbe is, ott is szépen elkészül.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése