A bolti lecsó több paradicsomot tartalmaz, mint egy "rendes" lecsó. Más állagú benne a paprika is, vagyis nem pont olyan, mint a házilag eltett lecsó. Akkor hogyan használjuk? Én például igy:
Hozzávalók:
4
személyre
- 2 üveg konzerv lecsó
- 10 dkg füstölt szalonna (vagy 5 dkg zsir)
- 1 kiskanál pirospaprika
- 2 fej vöröshagyma
- só
Előkészités:
Az
üveges lecsót leszűrjük, a visszamaradt paradicsomlevet az egyik
üvegbe visszaöntjük, hűtőbe tesszük, később felhasználhatjuk.
A hagymákat szálasra vágjuk.
A szalonnát felkockázzuk.
Elkészités:
Serpenyőben a szalonnát üvegesre sütjük, hogy a zsiradékát kiadja. Hozzáadjuk a hagymát, és tovább pároljuk-sütjük, mig a szalonna darabkák kicsit megpirulnak, a hagyma pedig üvegesre párolódik. Rászórjuk a pirospaprikát, elkeverjük, és azonnal ráöntjük a leszűrt lecsót. Az egészet összeforraljuk, és már készen is van. Megkóstoljuk, és ha nem elég sós, akkor sózzuk. Ha túl sűrűnek találjuk a lecsót, önthetünk rá vissza a leszűrt paradicsomléből egy keveset izlés szerint.
Tarhonyával, főtt virslivel tálaljuk.
Készülhet belőle tojásos lecsó is, ekkor 4-6 tojást felverük, kicsit megsózzuk, és a még fővő lecsóra öntjük, óvatosan kevergetve készre sütjük.
A visszamaradt paradicsomlé levesnek, mártásnak, bolognai ragu készitéséhez, paradicsomos káposztához igen jó.
Hasonlóan leszürt üveges lecsóból készithetünk bácskai (vagy szerb) rizseshúst is, ekkor a leszürt lecsót a kész pörkölttel együtt tesszük a rizshez.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése