Avagy hogyan készitsünk tökéletes habgaluskát, mert a többi végül is nem nagy ügy.
Hozzávalók:
- 1 l tej
- 5 tojás
- 4-5 evőkanál cukor
- 2 cs vaniliás cukor
esetleg
- fél mokkáskanál só
- egy marék (annyi amennyi) mazsola
Ha nincs elég tojásunk, vagy takarékosabban szeretnénk késziteni, akkor elég 3 tojás is, de ebben az esetben a sűrűséget 1 evőkanál étkezési keményitővel (vagy liszttel) esetleg 1 evőkanál vaniliás pudingporral segitjük. A tej lehet zsirdús, annál krémesebb és finomabb lesz a madártejünk, de végül is bármilyen tej megteszi
Elkészités:
A tejet feltesszük melegedni.
Mig a tej melegszik:
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéket egy habverő üstbe (tálba) tesszük, a sárgáját egy másik, kisebb tálba.
Először felverjük a tojásfehérjéket habnak, jó kemény habot verünk. A fehérje habba félúton beleszórunk 1 cs. vaniliás cukrot.
Utána a sárgáját fehéredésig, habzásig keverjük a cukorral. A sót és 1 cs. vaniliás cukrot ekkor is bele tehetjük, de ha itt ez elmaradt, akkor ezek mehetnek a tejbe is. Ha takarékosan készitjük, vagyis 3 tojással, akkor itt kell beletenni a keményitőt.
Amikor a tej forrásnak indulna de még éppen nem forr, kis lángra tesszük, és adagonként elkezdjük belerakni a fehérje habot egy szűrőkanál segitségével. Kicsit hagyjuk benne állni, kb 10 mp-et, majd a szűrőkanállal megforditjuk, hogy a másik oldala is átfőjön. Ez is kb 10 mp-et vesz igénybe. A kész habgaluskákat a tálaló tálba tesszük, és mehet a tejbe a következő habgaluska adag, amit ugyanigy főzünk fel. Ezt folytatjuk, amig a hab tart. Szép nagy galuskáink lesznek, amit izlés szerint lehet a kanállal kisebbekre szedni, de szerintem felesleges. Mindenki szedje kisebbre magának a csészéjében.
Én szeretek az elkészült habgaluskákra a tálba egy kis mazsolát szórni. Ez persze hivatalosan elmaradhat. Tehát miután a habgaluskákat elkészitettük, a cukros tojást pár evőkanál forró tejjel lazitjuk, vagyis belemerjük, átkeverjük, majd a tejbe öntjük. Kicsit kevergetjük, és ha érezzük, hogy sűrűsödik, akkor le is vehetjük a tűzről. Nem szabad felforrnia a tejnek! Ha látjuk, hogy forrni kezdene, vegyük le azonnal a tűzről, kicsit kevergessük, majd ha még nem elég sűrű, akkor kicsit visszatehetjük, de ne forraljuk fel.
Végül a forró tojásos-cukros-vaniliás tejet a habgaluskákra öntjük, és hagyjuk kihűlni.
Hidegen csészékbe, tálkákba adagolva kináljuk. Minden tálkába jusson habgaluska!
Megjegyzés:
Érdemes betartani a sorrendet abban, hogy mit keverünk ki először, mert akkor megspórolunk egy közbeiktatott mosogatást. Ha a tojásárgáját keverjük ki először, akkor a habverő keverőlapátját (elektromos habverőnél) vagy a habverőt el kell mosogatni, mert a fehérjébe nem kerülhet sárgája, ugyanis akkor nem verődik fél kemény habbá.
Lehet a habba tenni kevés porcukrot, de elég bele a zacskós vaniliás cukor is szerintem.
Érdemes 5 tojással késziteni, mert a jól kikevert sárgájától nem csak sűrű, de habos is lesz a madártej. Keményitővel csak sűrűbb lesz. Igy is finom lesz, de na.
Nekem fura volt bele a só, de jót tesz az izének. Elég egy pici bele.
A hab titka hogy annyira keményre verjük, hogy amikor a tálat felforditjuk, ne essen ki belőle, meg se mozduljon a hab. Akkor jó. A forró tejben elég csak 10 másodpercet főzni, megforditani, és újra 10 másodpercet hagyjuk főni, és már vesszük is ki. Ha sokáig főzzük a habot, összeszottyad.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése