2021. január 20., szerda

Gránátalma szörp

Akciós volt a gránátalma. Igy nem sajnáltam három szép nagy darabot venni belőle amiből aztán természetesen szörp készült.


Hozzávalók:


  • 3 gránátalma
  • 1,5 dl viz
  • 525 gr cukor
  • 1 kiskanál citromsav





Elkészités:
A gránátalmákat félbevágtam, kifacsartam citromfacsarón, ki is nyomkodtam utána, hogy a lehető legtöbb lét nyerjem ki. A facsarón és a héjakban marad magot egy kis edénybe tettem, ráöntöttem a vizet, és felforraltam. Takarékon 1-2 percig még főztem, majd levettem a tűzről, hagytam kicsit állni.

Végül a felfőzött magokról leszűrtem a folyadékot, és hozzáöntöttem a kifacsart gránátalma léhez. Az egészet megmértem. 3,5 dl lett. Szoroztam, osztottam, vagyis ahány dl lett a lé, annyiszor 15 dkg cukrot kellett kiszámolni, igy lett 52,5 dkg a cukor. Körülbelülre kimértem. Egy fazékba öntöttem a gránátalmalét, beleöntöttem a cukrot, felforraltam. Ekkor tettem bele a citromsavat. 1-2 percig még hagytam kis lángon szotyogni, majd levettem a tűzről. Szűrőn keresztül tisztára mosott csatos üvegbe öntöttem, lezártam. Ha sikerül 1-2 hónapig nem kibontani, nagyon finom zamatos, akár koktélokba is használható grenadinom, vagyis gránátalma szörpöm lesz.

Ebből a mennyiségből kb 6,5 dl szörp lett.

Megjegyzés:
A gránátalmalét kinyerhetjük úgy is, ha rendesen kiszedegetjük a magokat, turmixgépben összetörjük majd gézen átszűrjük. Ekkor nem kell bele pluszban viz.

A cukrot, úgy számoljuk ki, hogy ahány dl lett a lé, azt szorzom 10-zel, és annak a másfélszerese lesz dkg-ban a cukor. Pl. 3 dl léhez 30x1,5 vagyis 45 dkg cukor kell.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése