2021. január 20., szerda

Vaniliás kocka

Aki még emlékszik hajdani nagy nevű szakácsunkra Turós Emilre, annak talán nem újdonság ez a finomság. A tegnapi túrós csuszából maradt egy nagy adag főtt kockatészta, adta magát, hogy mára a leves mellé vaniliás kockát készitsek.


Hozzávalók:

4 személyre

  • 30 dkg száritott kockatészta
  • 3 db tojás
  • 2 dl tejföl
  • 10 dkg porcukor
  • 1 cs vaniliás cukor
  • 3 dkg vaj

esetleg még

  • reszelt citromhéj

tetejére
  • porcukor vagy lekvár

A tepsi kikenéséhez 

  • kevés olaj és zsemlemorzsa


Elkészités:
A száritott kockatésztát feltesszük főni. Közben a porcukrot a tojássárgákkal és a tejföllel (no meg a puha vajjal) egy keverőtálban habverővel jól elkeverjük, esetleg kevés citromhéjat is reszelve bele. Ezután habbá verjük a 3 tojásfehérjét. Amikor a tészta megfőtt leszűrjük, belekeverjük a tojásos–cukros masszába, végül nagy mozdulatokkal belekeverjük a tojáshabot is. Olajjal kikent, zsemlemorzsával meghintett tepsibe öntjük. 180 fokos sütőben 20-25 percig sütjük.

Négy adagra vágjuk. Tálalásnál vaniliás porcukorral megszórhatjuk, esetleg olvasztott, vagy eleve hig lekvárral locsoljuk meg. Sárgabarack lekvárral például nagyon finom.

Megjegyzés:
Legjobb a 20x20-as tepsi, ebben elég magas lesz a vaniliás kocka.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése