A forró csoki nem kakaó, hanem magas vaj, sőt kakaóvaj tartalmú tejes ital. Az itt megadott alaprecept így önmagában is finom forró csokit ad, vagy épp segít kialakítani saját kedvenc, nagyon finom forró csokinkat. Hajrá!
Hozzávalók
- 1 l tej
- 2 tábla csokoládé (200 gr)
- pici só
szükség esetén
- cukor vagy cukor pótló
ízesítők:
- kardamom
- őrölt fahéj
- fahéj rúd
- őrölt gyömbér,
- vanília rúd
- vanília aroma
- narancshéj
- őrölt szerecsendió
- csili pehely
- pille cukor (mályva cukor, marshmallow)
- tejszínhab
- alkoholos italok
A tej praktikusan zsírdús, esetleg egy része lehet habtejszín ( pl. 8 dl tej, 2 dl habtejszín)
A csokoládé is ízlés dolga (fehér-, tej- vagy étcsoki, sőt ha nagyon csokisat akarunk, akkor a bevonó csokoládé is szóba jöhet, kakaóvaj tartalma miatt )
Az ízesítés lehet egyéni, ki hogyan szereti, vagy épp mi van otthon.
Elkészítés:
A csokoládét darabokra törjük.
A tejbe csipet sót teszünk, majd felforraljuk, végül levesszük a tűzről. A forró tejbe beleszórjuk a csokoládét, időnként megkeverve felolvasztjuk. Végül simára keverjük. Ízesítjük, ha úgy szeretnénk, majd jó melegen csészékbe töltve tálaljuk.
Variációk:
A folyadék (tej) – csokoládé arányt is lehet változtatni, kicsit több csokoládéval is működik, ha sűrűbben szeretnénk.
A csokoládék fajtáját is csereberélhetjük, keverhetjük, pl. fél tábla keserű csokoládé és másfél tábla tejcsokoládé, vagy tehetünk bele fehér csokit és tej vagy étcsokit. Esetleg mind a három fajtából is mehet bele.
Javaslom a próbálgatást ebben a hideg téli időben, mind az arányok, mind az ízesítések, mind a csokoládék terén. Hiszen nincs is jobb dolog így télen forró csokoládét kóstolgatni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése