Nem csak Újévre.
Hozzávalók:
4-6
személyre
- 30 dkg sertés lapocka
- 15 dkg füsölt kolbász vagy debeceni
- 2 szál sárgarépa
- 1 szal petrezselyem gyökér
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 30 dkg lencse
- 1 db krumpli
- 2 db babérlevél
- 3 evőkanál olaj (vagy zsir)
- só
- bors
- fűszerpaprika
- kb 1 l viz vagy húsalaplé.
Előkészités:
Előző
este beáztatjuk a lencsét, és egy éjszakán át áztatjuk.
A
vöroshagymát felapritjuk. A húst kockára vágjuk, a kolbászt
felszeleteljük. A zöldségeket megtisztitjuk, egészben hagyjuk. A
krumplit maghámozzuk, kockára vágjuk. a fokhagyma gerezdek héját
leszedjük.
Elkészités:
A
fazékban felforrósitjuk az olajat, rádobjuk a füstölt-kolbászkarikákat, és átsütjük. Kivesszük a kolbászkarikákat, egy tálkában félreteszük. Az
olajba tessszük a felapritott hagymát, megpároljuk, belereszeljük
(vagy beletörjük) a fokhagymákat, egy kevés fűszerpaprikával szinezzük,
majd bele dobjuk a húst, sózzuk, borsozzuk, és mint a pörköltet kb. egy órán át főzzük, időnként az elfőtt vizet pótoljuk. A folyadék ne
lepje el teljesen a húst. Kb egy óra múlva beletesszük a zöldségeket,
felöntjük 1 l vizzel vagy alaplével, beletesszük a babérleveleket és
tovább főzzük. Fél óra múlva beletesszük a krumplit és a lencsét, és
addig főzzük, amig minden megfő a levesben. Jó gulyásleves
sűrűségűnek kell lennie. Megizleljük, ha kell sózzuk, borsozzuk, ha
szükséges. Végül a megfőtt zöldségeket óvatosan kivesszük,
karikára vágjuk és visszatesszük a levesbe.
Friss
kenyeret esetleg burgonya krokettet tálalunk mellé.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése