2020. december 28., hétfő

Lencseleves gazdagon

 


Nem csak Újévre.


Hozzávalók:
4-6 személyre


  • 30 dkg sertés lapocka
  • 15 dkg füsölt kolbász vagy debeceni
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 szal petrezselyem gyökér
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 30 dkg lencse
  • 1 db krumpli
  • 2 db babérlevél
  • 3 evőkanál olaj (vagy zsir)
  • bors
  • fűszerpaprika
  • kb 1 l viz vagy húsalaplé.

Előkészités:

Előző este beáztatjuk a lencsét, és egy éjszakán át áztatjuk.

A vöroshagymát felapritjuk. A húst kockára vágjuk, a kolbászt felszeleteljük. A zöldségeket megtisztitjuk, egészben hagyjuk. A krumplit maghámozzuk, kockára vágjuk. a fokhagyma gerezdek héját leszedjük.

Elkészités:

A fazékban felforrósitjuk az olajat, rádobjuk a füstölt-kolbászkarikákat, és átsütjük. Kivesszük a kolbászkarikákat, egy tálkában félreteszük. Az olajba tessszük a felapritott hagymát, megpároljuk, belereszeljük (vagy beletörjük) a fokhagymákat, egy kevés fűszerpaprikával szinezzük, majd bele dobjuk a húst, sózzuk, borsozzuk, és mint a pörköltet kb. egy órán át főzzük, időnként az elfőtt vizet pótoljuk. A folyadék ne lepje el teljesen a húst. Kb egy óra múlva beletesszük a zöldségeket, felöntjük 1 l vizzel vagy alaplével, beletesszük a babérleveleket és tovább főzzük. Fél óra múlva beletesszük a krumplit és a lencsét, és addig főzzük, amig minden megfő a levesben. Jó gulyásleves sűrűségűnek kell lennie. Megizleljük, ha kell sózzuk, borsozzuk, ha szükséges. Végül a megfőtt zöldségeket óvatosan kivesszük, karikára vágjuk és visszatesszük a levesbe.


Friss kenyeret esetleg burgonya krokettet tálalunk mellé. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése