2020. szeptember 15., kedd

Vadas marha

 

Több recept is forog közkézen ebben a tárgyban, úgy hogy ez most az én változatom.


Hozzávalók 
4-6 személyre


  • 1 kg marhahús 
  • 5 dkg füstölt szalonna 
  • 6 szál sárgarépa 
  • 1 szál fehérrépa 
  • 1 kicsi zellergumó 
  • 1 db vöröshagyma 
  • fél citrom héja és leve 
  • 3-4 teáskanál mustár 
  • 2 evőkanál cukor 
  • 2 db babérlevél 
  • 8-10 szem szemes bors 
  • 3 szem boróka 
  • só 
  • 1,5 dl vörösbor 
  • 1-1.5 l alaplé esetleg víz 
  • 2 dl tejföl


Előkészítés: 
A répákat karikára vágjuk, a zellert kisebb hasábokra vagy kockákra. 
A húst felszeleteljük. 
A szalonnát kis kockákra vágjuk. 
A hagymát négyrét behasítjuk, ahogy a húslevesnél szokás.

Elkészítés: 
A szalonnát egy megfelelő, kb. 2-2,5 l-es lábosban kisütjük. A pörcöket kivesszük, félretesszük.

A forró zsírban megkapatjuk a hús szeleteket, majd egy tányéron egymásra rakjuk őket, és félretesszük. A visszamaradt zsírba szórjuk a cukrot, majd amikor elkezd barnulni, beledobjuk a répákat és a zellert. Kevergetve átpirítjuk őket, ezután 2 teáskanál mustárt teszünk rá, kicsit ezzel is pirítjuk, majd felöntjük az egészet az alaplével. Beletesszük a hagymát, babérlevelet, Gézbe kötve (vagy teatojásban) beletesszük a szemes borsot és a boróka bogyót, a citromlevet és a vörösbort. Ha kell, megsózzuk.

Végül beletesszük a hússzeleteket, és az egészet, de különösen a húst puhára főzzük. Ez kb. 2-3 óra, a hústól függően. Ha a hús félpuha, megkóstoljuk, és ha kell javítunk még az ízeken.

Amikor a hús megpuhult rendesen, kiszedjük óvatosan a húst, a fűszereket, a zöldséges szaftot pedig áttörjük, hogy szépen mondjam, de én csak összeturmixoltam. Ekkor adtam hozzá egy kis tejfölt is. A sok répától elég sűrű a szaft, nem kell liszttel sűríteni.

A mártást visszatesszük a lábosba, ekkor szórjuk bele a citromhéjat. Átmelegítjük, visszatesszük a húst, melegítünk rajta még egyet, után-ízesítjük még, ha kell majd hagyjuk állni kicsit, hogy az ízek összeérjenek.

Tálalhatjuk zsemlegombóccal, amibe belecsempészhetjük a kisütött szalonna pörcöket, de makaróni is megy hozzá.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése