2018. november 30., péntek

Burgonyás kifli burgonyapehellyel


Ez eredeti recepthez a burgonyát sós vízben megfőzzük, áttörjük. Ezt a munkát spóroltam meg úgy, hogy kiszámoltam mennyi burgonyapehellyel és vízzel lehet a főtt burgonyát helyettesíteni. Egyszerűbben és hamarabb készül el, és pont olyan finom, mintha főtt krumplit használtam volna.



Hozzávalók:
  • 40 dkg liszt
  • 1,2 dl burgonyapehely
  • 1 cs szárított élesztő
  • 2 kiskanál só
  • 1 kiskanál cukor
  • 2,5 dl meleg víz
  • 15 dkg olvasztott, nem forró vaj
  • 1 tojás


Lekenéshez:
  • tojás vagy tej


Elkészítés:
A lisztet, burgonyapelyhet, szárított élesztőt, sót, cukrot kelesztő tálba tesszük.  Hozzáadjuk a meleg, de nem forró vizet és a tojást. Elkeverjük,  hozzáöntjük a langyos vajat és a tésztát átdagasztjuk, kigyúrjuk.

A kelesztőtálban hagyjuk, letakarjuk és 1 órán át kelesztjük.

Vegül kivesszük a tésztát a tálból, két részre osztjuk, a részeket kicipózzuk, majd egyenként 35 cm átmérőjű körré nyújtjuk. A köröket  16 cikkre vágjuk, és kívülről befelé haladva kiflicskékké sodorjuk őket. 

Tojással, esetleg tejjel le is kenhetjük őket, én ettől általában eltekintek. A kész  kifliket sütőlemezre vagy tesibe rakjuk es 180 C fokon 15 percig sütjük.

Megjegyzés:
Ha már kiszámoltam, közreadom: 10 dkg főtt krumplit  0,6 dl burgonyapehellyel és 1 dl vízzel lehet helyettesíteni.  Esetleg még jól jöhet más recepteknél.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése