Ez eredeti recepthez a burgonyát sós vízben megfőzzük,
áttörjük. Ezt a munkát spóroltam meg úgy, hogy kiszámoltam mennyi
burgonyapehellyel és vízzel lehet a főtt burgonyát helyettesíteni. Egyszerűbben
és hamarabb készül el, és pont olyan finom, mintha főtt krumplit használtam
volna.
Hozzávalók:
- 40 dkg liszt
- 1,2 dl burgonyapehely
- 1 cs szárított élesztő
- 2 kiskanál só
- 1 kiskanál cukor
- 2,5 dl meleg víz
- 15 dkg olvasztott, nem forró vaj
- 1 tojás
Lekenéshez:
- tojás vagy tej
Elkészítés:
A lisztet, burgonyapelyhet, szárított élesztőt, sót, cukrot
kelesztő tálba tesszük. Hozzáadjuk a
meleg, de nem forró vizet és a tojást. Elkeverjük, hozzáöntjük a langyos vajat és a tésztát
átdagasztjuk, kigyúrjuk.
A kelesztőtálban hagyjuk, letakarjuk és 1 órán át
kelesztjük.
Vegül kivesszük a tésztát a tálból, két részre osztjuk, a
részeket kicipózzuk, majd egyenként 35 cm átmérőjű körré nyújtjuk. A köröket 16 cikkre vágjuk, és kívülről befelé haladva
kiflicskékké sodorjuk őket.
Tojással, esetleg tejjel le is kenhetjük őket, én ettől
általában eltekintek. A kész kifliket sütőlemezre
vagy tesibe rakjuk es 180 C fokon 15 percig sütjük.
Megjegyzés:
Ha már kiszámoltam, közreadom: 10 dkg főtt krumplit 0,6 dl burgonyapehellyel és 1 dl vízzel lehet
helyettesíteni. Esetleg még jól jöhet
más recepteknél.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése