2018. január 12., péntek

Majonézes burgonya

Eredetileg  először hajában főtt burgonyát kell ecetes-cukros saláta lében áztatni 1-2 ó rán át, mintha nyári burgonyasalátát készitenénk, ettől azonban kicsit nehézkessé válik az elkészitése, ezért könnyítettem a dolgon.  Az apró, u.n. borsószem nagyságú kockákra vágott burgonyát sós vízben, annak rendje és módja szerint, megfőzöm és a még forró lébe teszem a cukrot és az ecetet. Így hagyom kihülni. Innentől mar sima ügy az egész.



Hozzávalók

  • 1 kg  burgonya
  • 2 kiskanál só
  • 1 kiskanál cukor
  • 1 kiskanál 10%-os ecet


A mártáshoz:
  • 250 gr majonéz
  • 1 kiskanál porcukor
  • 1 evőkanál mustár 50 gr
  • 1 mokkáskanálnyi törött fehérbors
  • 2-3  evőkanál tejföl vagy joghurt
  • 1-2 evőkanál apróra vágott vöröshagyma


Előkészités:
A burgonyát meghámozzuk, borsószem nagyságú (na jó, lehet kicsit nagyobb is) kockákra vágjuk.

Elkészítés:
A burgonya főzéséhez vizet forralunk. Beletesszük a sót. Amikor a víz felforrt, beleöntjük a krumplit. Ha a víz újra felforrt, főzzük még 10 percig, majd lezárjuk. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a cukrot és az ecetet, és hagyjuk kihűlni. Csak ecettel is jó, a cukor akár el is hagyható. 

Elkészítjük a majonézes mártást:
A majonézt, mustárt, cukrot és a fehér borsot összekeverjük. Hígítjuk egy-két evőkanál tejföllel, vagy jó ízű sűrű joghurttal, ami csak jót tesz neki.

Ha a krumpli langyosra hűlt leszűrjük, és összekeverjük a majonézes mártással.
Igazán finom a majonézes burgonya a vöröshagymától lesz, amit a langyosra hűlt, leszűrt burgonyával együtt keverünk a mártásba. Ha valakinek kényes a gyomra, de az ízt szereti, az  tegye az apróra vágott hagymát a burgonyához a fővés után, azonnal, a forró főző lébe.

Hideg tálakhoz, illetve rántott és sült húsok, halak köreteként tálaljuk.

Ha valaki a régi módon szeretné a majonézes burgonyát elkészíteni, annak azért elmondom, hogy abban az időben, amikor a hideg konyha a reneszánszát élte nálunk, a majonézes burgonyához a krumplit, mint már írtam,  hajában főzték, és a héját leszedve vékony szeletekre vágták. Így került előbb a salátalébe majd a majonézes mártásba. Természetesen a burgonyát így is, úgy is vághatjuk, kinek ahogyan szimpatikus.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése