Eredetileg először
hajában főtt burgonyát kell ecetes-cukros saláta lében áztatni 1-2 ó rán át,
mintha nyári burgonyasalátát készitenénk, ettől azonban kicsit nehézkessé válik
az elkészitése, ezért könnyítettem a dolgon.
Az apró, u.n. borsószem nagyságú kockákra vágott burgonyát sós vízben,
annak rendje és módja szerint, megfőzöm és a még forró lébe teszem a cukrot és
az ecetet. Így hagyom kihülni. Innentől mar sima ügy az egész.
Hozzávalók
- 1 kg burgonya
- 2 kiskanál só
- 1 kiskanál cukor
- 1 kiskanál 10%-os ecet
A mártáshoz:
- 250 gr majonéz
- 1 kiskanál porcukor
- 1 evőkanál mustár 50 gr
- 1 mokkáskanálnyi törött fehérbors
- 2-3 evőkanál tejföl vagy joghurt
- 1-2 evőkanál apróra vágott vöröshagyma
Előkészités:
A burgonyát meghámozzuk, borsószem nagyságú (na jó, lehet
kicsit nagyobb is) kockákra vágjuk.
Elkészítés:
A burgonya főzéséhez vizet forralunk. Beletesszük a sót. Amikor a víz felforrt, beleöntjük a krumplit. Ha a víz újra felforrt, főzzük még 10 percig, majd lezárjuk. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a cukrot és az ecetet, és hagyjuk kihűlni. Csak ecettel is jó, a cukor akár el is hagyható.
Elkészítjük a majonézes mártást:
A majonézt, mustárt, cukrot és a fehér borsot összekeverjük.
Hígítjuk egy-két evőkanál tejföllel, vagy jó ízű sűrű joghurttal, ami csak jót
tesz neki.
Ha a krumpli langyosra hűlt leszűrjük, és összekeverjük a majonézes mártással.
Igazán finom a majonézes burgonya a vöröshagymától lesz,
amit a langyosra hűlt, leszűrt burgonyával együtt keverünk a mártásba. Ha
valakinek kényes a gyomra, de az ízt szereti, az tegye az apróra vágott hagymát a burgonyához
a fővés után, azonnal, a forró főző lébe.
Hideg tálakhoz, illetve rántott és sült húsok, halak
köreteként tálaljuk.
Ha valaki a régi módon szeretné a majonézes burgonyát
elkészíteni, annak azért elmondom, hogy abban az időben, amikor a hideg konyha a
reneszánszát élte nálunk, a majonézes burgonyához a krumplit, mint már
írtam, hajában főzték, és a héját
leszedve vékony szeletekre vágták. Így került előbb a salátalébe majd a
majonézes mártásba. Természetesen a burgonyát így is, úgy is vághatjuk, kinek
ahogyan szimpatikus.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése