Venesz József szakácskönyvéből
Egy régi szakácskönyvben talált receptet próbáltunk ki. Az
eredmény izes, zamatos, de nem igazán csörgős, nem roppanós ezért nem is
keményedő fánk. Ajánlom kipróbálásra!
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 3 dkg vaj
- 7 dkg vaniliás cukor
- 1 evőkanál tejföl
- 2 tojás sárgája
- kevés só
- 1 kávéskanál cukor
- 1,5 dkg élesztő
- 2 cl rum
- olaj a sütéshez
- 15 dkg barack lekvár
- 1 csomag vaniliás cukor
- 10 dkg porcukor
A lisztet vajjal elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a tojássárgáját, a kevés tejben
feloldott élesztőt, sót, cukrot, 1
evőkanál tejfölt, rumot. Tésztát gyúrunk belőle, majd hűtőben fél órát
pihentetjük.
Kinyútjuk 3-4 mm vastagra, rombuszokra vagy kockákra felvágjuk,
a közepüket kissé bevágjuk, és a rombusz egyik csücskét átforditjuk az igy
vágott a résen. Forró olajban aranyszinűre sütjük. Lecsepegtetjük.
Vaniliás porcukorral meghintjük, lekvárral tálaljuk.
Venesz József: 1912-1978.
Oscar dijas mesterszakács, gasztronómiai szakiró, vezető beosztásaiban
is sokat tett a magyar konyha ismertté tételében. A recept a Magyar Konyha c.
receptkönyvéből való.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése