2017. február 27., hétfő

Élesztős forgácsfánk

Venesz József szakácskönyvéből

Egy régi szakácskönyvben talált receptet próbáltunk ki. Az eredmény izes, zamatos, de nem igazán csörgős, nem roppanós ezért nem is keményedő fánk. Ajánlom kipróbálásra!




Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 3 dkg vaj
  • 7 dkg vaniliás cukor
  • 1 evőkanál tejföl
  • 2 tojás sárgája
  • kevés só
  • 1 kávéskanál cukor
  • 1,5 dkg élesztő
  • 2 cl rum
  • olaj a sütéshez
  • 15 dkg barack lekvár
  • 1 csomag vaniliás cukor
  • 10 dkg porcukor


A lisztet vajjal elmorzsoljuk.  Hozzáadjuk a tojássárgáját, a kevés tejben feloldott élesztőt, sót, cukrot,  1 evőkanál tejfölt, rumot. Tésztát gyúrunk belőle, majd hűtőben fél órát pihentetjük.
Kinyútjuk 3-4 mm vastagra, rombuszokra vagy kockákra felvágjuk, a közepüket kissé bevágjuk, és a rombusz egyik csücskét átforditjuk az igy vágott a résen. Forró olajban aranyszinűre sütjük. Lecsepegtetjük.

Vaniliás porcukorral meghintjük, lekvárral tálaljuk.


Venesz József: 1912-1978.  Oscar dijas mesterszakács, gasztronómiai szakiró, vezető beosztásaiban is sokat tett a magyar konyha ismertté tételében. A recept a Magyar Konyha c. receptkönyvéből való.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése