Álnevén káposztás cvekkedli. Napközis emlékeket idéző kedvenc. Valami
gazdagabb levessel párositva tökéletes menüt alkot.
Hozzávalók:
4 személyre
- 3-4 evőkanál zsir vagy olaj
- 1 kg fejeskáposzta
- 2 kávéskanál őrölt bors
- 1 evőkanál kristálycukor
- 40 dkg száraz kocka tészta
- 1 kiskanál só
A tészta kifőzéséhez
- 3 l viz
- 2 evőkanál só
Előkészités:
A
káposzta külső leveleit leszedjük, torzsáját
kivágjuk. Nagylyukú úgy nevezett káposzta reszelőn lereszeljük.
Besózzuk, 1-2 órát állni hagyjuk.
Elkészités:
Egy
nagyobb fazékban karamellizáljuk vagyis barnára piritjuk a cukrot. Hozzáadjuk a
káposztát. Fedő alatt gyakran kevergetve megpároljuk, végül kissé meg is
piritjuk. Amikor megpirult rászórjuk az őrölt borsot.
Miközben
a káposzta párolódik, enyhén sós, lobogó vízben kifőzzük a tésztát, leszűrjük,
lecsepegtetjük, és hozzáadjuk az elkészült káposztához. Alaposan és főleg nagy
türelemmel elkeverjuk a tésztát és a
káposztát hogy egyenletesen legyen káposzta mindenhol a tésztán.
Forrón
tálaljuk, Ki-ki izlése szerint szórhat rá még őrölt borsot, vagy
porcukrot.
Eredetileg
a besózott káposztát ki kellene csavarni a nedvességtől, úgy hamarabb
pirul. Ha kicsavaras nélkül nedvesen
kezdjük párolni, akkor jobban átfő, mielőtt lepirulna.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése