2017. február 28., kedd

Káposztás kocka

Álnevén káposztás cvekkedli. Napközis emlékeket idéző kedvenc. Valami gazdagabb levessel párositva tökéletes menüt alkot.





Hozzávalók:
4 személyre

  • 3-4 evőkanál zsir vagy olaj
  • 1 kg fejeskáposzta
  • 2 kávéskanál őrölt bors
  • 1 evőkanál kristálycukor
  • 40 dkg száraz kocka tészta
  • 1 kiskanál só


A tészta kifőzéséhez
  • 3 l viz
  • 2 evőkanál só


Előkészités:

A káposzta külső leveleit leszedjük, torzsáját  kivágjuk. Nagylyukú úgy nevezett káposzta reszelőn lereszeljük. Besózzuk, 1-2 órát állni hagyjuk.

Elkészités:

Egy nagyobb fazékban karamellizáljuk vagyis barnára piritjuk a cukrot. Hozzáadjuk a káposztát. Fedő alatt gyakran kevergetve megpároljuk, végül kissé meg is piritjuk. Amikor megpirult rászórjuk az őrölt borsot.

Miközben a káposzta párolódik, enyhén sós, lobogó vízben kifőzzük a tésztát, leszűrjük, lecsepegtetjük, és hozzáadjuk az elkészült káposztához. Alaposan és főleg nagy türelemmel  elkeverjuk a tésztát és a káposztát hogy egyenletesen legyen káposzta mindenhol a tésztán.

Forrón tálaljuk, Ki-ki izlése szerint szórhat rá még őrölt borsot, vagy porcukrot.  


Eredetileg a besózott káposztát ki kellene csavarni a nedvességtől, úgy hamarabb pirul.  Ha kicsavaras nélkül nedvesen kezdjük párolni, akkor jobban átfő, mielőtt lepirulna.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése