2024. szeptember 18., szerda

Lencse krémleves

Önmagában is finom, de egy kis virslivel akár ünnepivé is varázsolhatjuk.



Hozzávalók:
4 személyre


  • 200 gr lencse
  • 1 dl tejföl
  • 1 kis fej hagyma
  • 2 babérlevél
  • 1 darabka citromhéj (el is maradhat)
  • 1 l viz
  • 1 evőkanálnyi étolaj
  • őrölt bors


levesbetét

  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 2 pár virsli


izesités

  • 2 kiskanál 10 %-os ecet (el is maradhat)



Előkészités:

Az ecetet előző este beáztatjuk. Másnap főzés előtt leszűrjük. Az áztató vizet elvileg felhasználhatjuk a leves főzéséhez, de én ezt inkább kihagyom.

A hagymát alulról keresztbe felhasitjuk félig, mint a húslevesnél szokás.

Ha virslit is teszünk bele, akkor a szalonnát kisebb kockákra végjuk. A virslit, ha celofános, akkor levesszük a celofánt, majd felkarikázzuk. Ha nem celofános, akkor csak felkarikázzuk.


Elkészités:

A leszűrt lencsét 1 liter vizben odatesszük főni. Beledobjuk a babérlevelet az összezúzott fokhagymát, a behasitott vöröshagymát, és esetleg a kis darab citromhéjat. Felforraljuk, sőzzuk, majd fedő alatt közepes lángon addig főzzük, mig a lencse megfő.

Ekkor kivesszők a léből a bebért, hagymát, citromhéjat majd a levest a tejföllel és egy kevés étolajjal összeturmixoljuk. Ha kell még sózzuk, borsozzuk, átmelegitjük.

Ez igy már készen is van, és önmagában is finom. Ha szeretjük, izesithetjük kevés ecettel is, de enélkül is tökéletes.

Amennyiben kicsit gazdagabban szeretnénk tálalni, akkor az étolajat kihagyjuk a levesből, helyette kisütjük a szalonnát, és a zsirján átsütjük a virsli karikákat. A kisült virslikarikákat a kitálalt levesre tesszük.


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése