Magyarul Du Barry krémleves, még magyarabbul karfiolkrémleves. Nagyon finom.
Hozzávalók
4 személyre
- 1 fej karfiol (60 dkg tisztitva)
- 6,5 cl tejföl (kisdoboz)
- 1 evőkanál liszt
- 2 dkg vaj
- 1 l viz
- só
- bors
Esetleg
- 1 csipetnyi cukor vagy pár csepp édesitő
- száritott vagy friss fűszerek: petrezselyem, kakukkfű esetleg majoranna.
Levesbetétnek
- reszelt sajt, vagy
- sült hagyma, vagy
- kolbász esetleg sonka csipsz, vagy
- kruton
Elkészités:
A karfiolt rózsáira szedjük. A vizet felforrajuk, beletesszük a karfiolrózsákat, és újraforrás után még 8 percig főzzük. Ekkor lezárjuk, kb 10 percet hagyjuk pihenni, majd saját levében összeturmixoljuk. Ezután besűritjük. Én habarással sűritettem: 1 evőkanál réteslisztet simára kevertem 1 kis doboz tejföllel, kevés levessel higitottam, majd beleöntöttem, vissza a levesbe. Ekkor tettem bele a vajat is. A levest sóztam, borsoztam, és kicsit meg is édesitettem, de csak éppen hogy, újra felforraltam óvatosan, épp csak hogy a habarással készre főjön. A fűszereket ilyenkor is hozzáadhatjuk, hogy az izek belefőjenek rendesen, de én csak a tálalásnál szórtam meg velük a levest.
Tálalhatjuk valamilyen levesbetéttel, amit csak gondolunk. Eredetiben azonban nem tesznek rá ilyesmit. Nekünk a kruton vált be.
A sűrités lehet világos, vajas rántás is, de megfelel az is, ha egy közepes méretű burgonyát is belefőzünk, amit a megfőtt karfiollal együtt turmixolunk össze. A vajat ilyenkor se felejtsük ki a levesből.
Megjegyzés:
A creme Dubarry sűrű krémleves, és alapból is finom, de fűszerekkel is izesithetjük: például mehet bele petrezselyem levél, vagy majoranna, esetleg kakukkfű, de készülhet curryvel vagy kurkumával is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése