2024. február 28., szerda

Creme Dubarry

Magyarul Du Barry krémleves, még magyarabbul karfiolkrémleves. Nagyon finom.




Hozzávalók

4 személyre

  • 1 fej karfiol (60 dkg tisztitva)
  • 6,5 cl tejföl (kisdoboz)
  • 1 evőkanál liszt
  • 2 dkg vaj
  • 1 l viz
  • bors

Esetleg

  • 1 csipetnyi cukor vagy pár csepp édesitő
  • száritott vagy friss fűszerek: petrezselyem, kakukkfű esetleg majoranna.

Levesbetétnek

  • reszelt sajt, vagy
  • sült hagyma, vagy
  • kolbász esetleg sonka csipsz, vagy
  • kruton


Elkészités:

A karfiolt rózsáira szedjük. A vizet felforrajuk, beletesszük a karfiolrózsákat, és újraforrás után még 8 percig főzzük. Ekkor lezárjuk, kb 10 percet hagyjuk pihenni, majd saját levében összeturmixoljuk. Ezután besűritjük. Én habarással sűritettem: 1 evőkanál réteslisztet simára kevertem 1 kis doboz tejföllel, kevés levessel higitottam, majd beleöntöttem, vissza a levesbe. Ekkor tettem bele a vajat is. A levest sóztam, borsoztam, és kicsit meg is édesitettem, de csak éppen hogy, újra felforraltam óvatosan, épp csak hogy a habarással készre főjön. A fűszereket ilyenkor is hozzáadhatjuk, hogy az izek belefőjenek rendesen, de én csak a tálalásnál szórtam meg velük a levest.

Tálalhatjuk valamilyen levesbetéttel, amit csak gondolunk. Eredetiben azonban nem tesznek rá ilyesmit. Nekünk a kruton vált be.

A sűrités lehet világos, vajas rántás is, de megfelel az is, ha egy közepes méretű burgonyát is belefőzünk, amit a megfőtt karfiollal együtt turmixolunk össze. A vajat ilyenkor se felejtsük ki a levesből.


Megjegyzés:

A creme Dubarry sűrű krémleves, és alapból is finom, de fűszerekkel is izesithetjük: például mehet bele petrezselyem levél, vagy majoranna, esetleg kakukkfű, de készülhet curryvel vagy kurkumával is.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése