Az amerikai sajtos tészta.
Hozzávalók:
4 személyre
- 250 gr szarvacska tészta
- 6 dkg vaj
- 1 közepes vöröshagyma fele - apróra vágva
- negyed bögrényi apróra vágott szár-zeller
- 4 evőkanál liszt (kb 6 dkg)
- 25 dkg sajt
- 1 dl fehér bor
- 3 dl tej
- 1,2 dl habnak való tejszin
- só
- fehér bors
Elkészités:
A tésztát "al dente" kifőzzük, leszűrjük.
Egy másik, nagyobb lábosban, amiben a sajtmártás is, és a kifőtt tészta is majd bőven elfér, a hagymát a vajon mepiritjuk, rászórjuk a lisztet. Összekeverjük, és felöntjük a tej és tejszin keverékével, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a zellert, felforraljuk, kicsit főzzük. Elég sűrű lesz, de még várjunk a higitással, amig a sajtot is belekeverjük, utána majd higithatjuk, ha kell.
A tejes-lisztes mártásba beleszórjuk a sajt nagy részét – kb 20 dekát - és addig főzzük, amig a sajt teljesen felolvad. Ha túl sűrűnek tartjuk, ekkor lazithatjuk egy kevés fehér bor hozzáadásával.
Végül ebbe a sajtmártásba beleöntjük a kifőtt tésztát és jól elkeverjük.
Az elkészült ételt sütőtálba, esetleg tepsibe öntjük, akkorába, hogy ne legyen túl vastagon. Megszórjuk a maradék reszelt sajttal, lefedve hűtőbe tesszük pár órára (fél vagy egy napra). Tálalás előtt fél órával 180 fokos sütőben 25-30 percig lefedve sütjük, majd a takarást levesszük, és addig sütjük még, amig a teteje megpirul.
Megjegyzés:
Kiderült, hogy "lehetett volna a sajtmártás sűrűbb is", bár nekem és a családnak tökéletes volt. Papa véleménye azért tünt mérvadónak, mert neki "odakint" volt szerencséje a mac and cheese-hez. Valahogy kimaradt a fehér bor a dologból, kevés tejjel lazitottam a mártást. A borral biztos, hogy még finomabb lett volna.
Szár-zellert nem kaptam, de megfelelt helyette a gumós zeller apróra vágott, száritott levele – már megérte a nyáron száritani belőle egy nagy adagot.
Jó magyar megoldásként trappista sajttal készitettem, elvileg chedar kellett volna bele, de akár olasz sajtokkal is rendben lett volna.
A sütőtálat nem kentem ki, simán csak beleöntöttem a tésztát. Teljesen rendben volt.
Belül krémes, kivül roppanós, nagyon finom lett!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése