2023. október 18., szerda

Mac and cheese

Az amerikai sajtos tészta.


Hozzávalók:

4 személyre

  • 250 gr szarvacska tészta
  • 6 dkg vaj
  • 1 közepes vöröshagyma fele - apróra vágva
  • negyed bögrényi apróra vágott szár-zeller
  • 4 evőkanál liszt (kb 6 dkg)
  • 25 dkg sajt
  • 1 dl fehér bor
  • 3 dl tej
  • 1,2 dl habnak való tejszin
  • fehér bors


Elkészités:

A tésztát "al dente" kifőzzük, leszűrjük.

Egy másik, nagyobb lábosban, amiben a sajtmártás is, és a kifőtt tészta is majd bőven elfér, a hagymát a vajon mepiritjuk, rászórjuk a lisztet. Összekeverjük, és felöntjük a tej és tejszin keverékével, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a zellert, felforraljuk, kicsit főzzük. Elég sűrű lesz, de még várjunk a higitással, amig a sajtot is belekeverjük, utána majd higithatjuk, ha kell.

A tejes-lisztes mártásba beleszórjuk a sajt nagy részét – kb 20 dekát - és addig főzzük, amig a sajt teljesen felolvad. Ha túl sűrűnek tartjuk, ekkor lazithatjuk egy kevés fehér bor hozzáadásával.

Végül ebbe a sajtmártásba beleöntjük a kifőtt tésztát és jól elkeverjük.

Az elkészült ételt sütőtálba, esetleg tepsibe öntjük, akkorába, hogy ne legyen túl vastagon. Megszórjuk a maradék reszelt sajttal, lefedve hűtőbe tesszük pár órára (fél vagy egy napra). Tálalás előtt fél órával 180 fokos sütőben 25-30 percig lefedve sütjük, majd a takarást levesszük, és addig sütjük még, amig a teteje megpirul.


Megjegyzés:

Kiderült, hogy "lehetett volna a sajtmártás sűrűbb is", bár nekem és a családnak tökéletes volt. Papa véleménye azért tünt mérvadónak, mert neki "odakint" volt szerencséje a mac and cheese-hez. Valahogy kimaradt a fehér bor a dologból, kevés tejjel lazitottam a mártást. A borral biztos, hogy még finomabb lett volna.

Szár-zellert nem kaptam, de megfelelt helyette a gumós zeller apróra vágott, száritott levele – már megérte a nyáron száritani belőle egy nagy adagot.

Jó magyar megoldásként trappista sajttal készitettem, elvileg chedar kellett volna bele, de akár olasz sajtokkal is rendben lett volna.

A sütőtálat nem kentem ki, simán csak beleöntöttem a tésztát. Teljesen rendben volt.

Belül krémes, kivül roppanós, nagyon finom lett!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése