(ejtsd: kaccsatóre)
Olasz étel.Mi itthon a csirkepaprikáshoz hasolitjuk, de köze nincs hozzá, ha csak nem a csirke okán. Nagyon finom, izes paradicsommártásban főtt csirkedarabok.
Hozzávalók:
4 személyre
- 1 ek oliva olaj
- 3 dkg vaj
- 0,5 kg csirkehús, lehet comb vagy mell
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 1,5 dl viz
- 2 ek vágott petrezselyem
- 1,5 dl bor
- 1,8 dl paradicsompüré (6 oz)
- só
- bors
fűszerek
- 1 kiskanál petrezselyem
- 1/2 kiskanál oregano
- 1/2 kiskanál majoranna
- 1/2 kiskanál kakukkfű
Előkészités:
Az oliva olaj és a vaj kombinációja finom izeket ad, érdemes ezekkel késziteni, esetleg csak oliva olajjal, de legalább ne napraforgó olajat használjunk hozzá, bár ha más nincs, persze az is működik.
A csirkedarabok lehetnek vegyesen, bár többnyire felső combból készitik, az szebben piritható. Ha comb is, melle husa is kerül bele, akkor a melle husát 20 perccel később tegyük bele, és igy főzzük készre.
A bor lehetőleg száraz legyen. Hogy vörös vagy fehér az izlés dolga.
Paradicsompüré helyett 2 üveg bolti lecsóról leszűrt paradicsomlevet használtam. Mire elkészült az étel, szépen be is sűrűsödött.
A hagymát szálasra vágjuk. Persze lehet apróra is, de a legtöbb helyen igy láttam, szálasra vágva.
Elkészités:
A csirkedarabokat sózzuk, borsozzuk, kicsit állni hagyjuk hogy a só átjárja.
Melegitsük fel az olajat a vajjal egy akkora serpenyőben, amiben a csirkedarabok majd kényelmesen elférnek. A melegedő zsiradékba beletettem a megtisztitott fokhagymagerezdeket is egészben. Közepes lángon süssük a csirke darabokat, gyakran megforditva, amig kicsit meg barnulnak.
Ezután ki kell emelni a darabokat, leönteni a zsiradékot a serpenyőből, hogy csak egy kevés maradjon benne. Én ettől eltekintettem. A kissé megpirult fokhagyma gerezdeket is benne hagytam.
Miközben a hagyma párolódik az esetleg beletett zöldségekkel, néha megkeverjük, majd hozzáadjuk a vizet, a bort, a paradicsompürét.Végül beletesszük a fűszereket és a megpirult csirkedarabokat is. Felforraljuk, majd kis lángon, fedő alatt főzzük kb 40-50 percig, amig a hús is megfő. Közben megkóstoljuk, és ha kell megsózzuk.
Tálalás:
Igazából Olaszországban kenyérrel szeretik, nálunk olaszosabbnak tünik, ha tésztával tálaljuk. Ez lehet spagetti, rövid cső, széles metélt, kinek mi van otthon. Állitólag puliszkával is nagyon finom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése