2023. március 28., kedd

Csirkés cacciatore

(ejtsd: kaccsatóre)

Olasz étel.Mi itthon a csirkepaprikáshoz hasolitjuk, de köze nincs hozzá, ha csak nem a csirke okán. Nagyon finom, izes paradicsommártásban főtt csirkedarabok.


Hozzávalók:

4 személyre

  • 1 ek oliva olaj
  • 3 dkg vaj
  • 0,5 kg csirkehús, lehet comb vagy mell
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1,5 dl viz
  • 2 ek vágott petrezselyem
  • 1,5 dl bor
  • 1,8 dl paradicsompüré (6 oz)
  • bors

fűszerek

  • 1 kiskanál petrezselyem
  • 1/2 kiskanál oregano
  • 1/2 kiskanál majoranna
  • 1/2 kiskanál kakukkfű



Előkészités:

Az oliva olaj és a vaj kombinációja finom izeket ad, érdemes ezekkel késziteni, esetleg csak oliva olajjal, de legalább ne napraforgó olajat használjunk hozzá, bár ha más nincs, persze az is működik.

A csirkedarabok lehetnek vegyesen, bár többnyire felső combból készitik, az szebben piritható. Ha comb is, melle husa is kerül bele, akkor a melle husát 20 perccel később tegyük bele, és igy főzzük készre.

A bor lehetőleg száraz legyen. Hogy vörös vagy fehér az izlés dolga.

Paradicsompüré helyett 2 üveg bolti lecsóról leszűrt paradicsomlevet használtam. Mire elkészült az étel, szépen be is sűrűsödött.

A hagymát szálasra vágjuk. Persze lehet apróra is, de a legtöbb helyen igy láttam, szálasra vágva.


Elkészités:

A csirkedarabokat sózzuk, borsozzuk, kicsit állni hagyjuk hogy a só átjárja.

Melegitsük fel az olajat a vajjal egy akkora serpenyőben, amiben a csirkedarabok majd kényelmesen elférnek. A melegedő zsiradékba beletettem a megtisztitott fokhagymagerezdeket is egészben. Közepes lángon süssük a csirke darabokat, gyakran megforditva, amig kicsit meg barnulnak.

Ezután ki kell emelni a darabokat, leönteni a zsiradékot a serpenyőből, hogy csak egy kevés maradjon benne. Én ettől eltekintettem. A kissé megpirult fokhagyma gerezdeket is benne hagytam.

A serpenyőbe tesszük a szálasra vágott hagymát, kicsit megpároljuk a visszamaradt zsiradékban, majd hozzáadjuk az esetleges kiegészitő zöldségeket, mint reszelt sárgarépa vagy gomba, esetleg szárzeller, vagy apróra vágott paprika, de most én ezeket kihagytam. Viszont tettem bele fűszereket, amiket fent felsoroltam.

Miközben a hagyma párolódik az esetleg beletett zöldségekkel, néha megkeverjük, majd hozzáadjuk a vizet, a bort, a paradicsompürét.Végül beletesszük a fűszereket és a megpirult csirkedarabokat is. Felforraljuk, majd kis lángon, fedő alatt főzzük kb 40-50 percig, amig a hús is megfő. Közben megkóstoljuk, és ha kell megsózzuk.


Tálalás:

Igazából Olaszországban kenyérrel szeretik, nálunk olaszosabbnak tünik, ha tésztával tálaljuk. Ez lehet spagetti, rövid cső, széles metélt, kinek mi van otthon. Állitólag puliszkával is nagyon finom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése