2023. február 17., péntek

Rózsafánk

Különleges, mutatós fánk. Egyszerű a tészája és a sütése, de azért van vele egy kis tennivaló.

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • csipetnyi só
  • 5 dkg vaj
  • 1-2 evőkanál cukor
  • kiskanálnyi fahéj
  • 150 gr tejföl
  • 3 tojássárgája
  • 1 tojásfehérje


Elkészités:

A lisztet, vajat, sót, cukrot és fahéjat elmorzsoljuk egy tálban, bele ütjük a tojássárgákat és a tejfölt. Rugalmas tésztát gyúrunk belőle. A tésztát kigombócozzuk, és folpackba csomagolva 15 percre hűtőbe tesszük.

Pihentetés után a tésztát ketté vesszük, egyenkét újra kigombócozzuk, majd egymás után vékonyra nyújtjuk (2-3 mm), és kiszaggatjuk.

Kiszaggatás: 3 különböző méretű kerek süti szaggatót használunk, 5-4-3 cm átmérőjúeket. Ugyanannyi kerek lapocskát szaggatunk ki mindegyik formával, mert végül majd egymásra kell őket tenni_ alulra a legnagyobb, fölé a közepes és legfelülre a legkisebb.

Ha meg vagyunk a szaggatással, akkor a kerek lapocskákat 3 helyen, a szélétől befelé sugárirányban bevágjuk egy kicsit, kb 3-5 mm-re. Ezután a tojásfehérjét kicsit felverjük, majd a nagy és a közepes lapocskák közepére kenünk belőle egy keveset. Ez ragassztja majd össze a lapocskákat. Végül felépitjük a rózsákat: egy nagy, egy közepes és egy kicsi lapocskát úgy teszünk egymásra, hogy a bevágások lehetőleg kicsit elcsúsztatva legyenek egymás felett.

Mielőtt a rőzsákat beleteszük az olajba sülni, előbb két ujjunkkal a rózsák közepét jól összenyomjuk Bő, jó meleg, de nem túl forró olajban sütjük rózsákat amiket egyenként beleforditunk az olajba, hogy először a kis és közepes lapocskák süljenet, majd ha ezek megsültek, akkor megforditjuk, és ha az alja, vagyis a nagy lapka is megsült, kivesszük az olajból, és lecsepegtetjük.

A kész rózsákat porcukorral meghintjük, a rózsa közepébe egy kis lekvárt teszünk, és már tálalhatjuk is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése