2023. február 14., kedd

Zöldbab főzelék konzervből (2)

Hamar elkészül. Nekem a fagyasztott zöldbab valahogy nem puhul meg, ezért szivesebben készitem konzervből. Aki szokott zöldbabot eltenni télire üvegbe annak különösen megéri.


Hozzávalók:

4 személyre

  • 2 üveg konzerv zöldbab (kb 700 ml-es üvegekben)
  • 1-2 evőkanál olaj
  • 1 kisebb fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kiskanál pirospaprika
  • 1 evőkanál rétes liszt
  • 1,5 dl tejföl
  • 1 evőkanál apritott petrezselyem
  • 1 evőkanál apritott kapor
  • 1 mokkáskanál őrölt bors
  • ecet


Elkészités:

Az olajon megpároljuk az apróra vágott hagymát, majd beletesszük a zúzott fokhagymákat is. Végül kevés pirospaprikát is teszünk rá, épp csak hogy egy kis szine legyen.

Beleöntjük a két üveg babot levével együtt, főzzük egy kicsit, hogy a bab teljesen megpuhuljon. Közben megkóstoljuk majd fűszerezzük. Végül megszórjuk a rétesliszttel, gyorsan elkeverjük és kiforraljuk.

Ha nem elég sűrű a főzelékünk, akkor a tejföllel még tehetünk bele egy kevés lisztet pluszban. Ha jó a sűrűsége, akkor csak a tejfölt tesszük bele.

Izlés szerint teszünk bele ecetet, de anélkül is finom.


Megjegyzés:

Különféle üveges zöldbabokat lehet kapni. Ha az üveg lazábban van töltve, akkor nem kell hozzá plusz folyadék, de ha jól meg van tömve zöldbabbal, akkor biztosan kell kevés vizet is hozzáadni (0,5 – 1 dl). Izesités előtt kóstojuk meg, mert sok gyártó eleve izesiti sóval és ecettel is a konzervet, ne sózzuk, ne ecetezzük túl.

Rétesliszt a süritéshez azért jó, mert nem csomósodik be. Igaz, ehhez az kell, hogy csak meghintsük vele a főzeléket, majd azonnal keverjük el benne. Aki úgy szereti, vékony rántást is tehet bele a liszt helyett.

Ecethez javaslom az 5 %.os eceteket. Adhatjuk a főzelékbe kicsit bátrabban, mert nem savanyit olyan hamar, mint a hagyományos 10 %-os. Cukor nem kell bele, mert a hagyma eleve édes izhatású, de aki szereti, az akár cukrozhatja is.

Tálalhatjuk a szokásos pörkölttel, vagy fasirttal, esetleg főtt vagy mikrózott virslivel, főző kolbásszal, vagy csak egy kis olajon piritott hagymával. Gyerekkoromban nagyon szerettük a zöldbab főzeléket főtt krumplival és rántott pulyka medállal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése