2023. január 29., vasárnap

Húsgombócos spagetti

Polpette e spaghetti

Állitólag Nápolytól délre büszkélkednek szivesen a szakácsok saját húsgombócos spagettijükkel. Többféleképpen lehet késziteni. A lényege a húsgombóc, a spagetti és valamilyen olasz mártás, jelen esetben ez a nápolyi mártás lesz.




Hozzávalók:
4-6 személyre

  • 1/2 kg darált hús
  • 2 szelet 1 napos kenyér, a héja nélkül
  • 5 dkg reszelt sajt
  • 1 kisebb vöröshagyma apróra vágva
  • 1/2 csomó apróra vágott petrezselyem
  • 1/2 kk só
  • 1 csipet bors
  • 1/2 kk oregánó
  • 1 kk bazsalikom
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 tojás
  • 1,5 ek oliva olaj

a mártáshoz:

  • 2 doboz (kb 40-45 dkg/doboz) süritett paradicsom
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kisebb vöröshagyma
  • 1/2 bögre petrezselyem apritva
  • 1 dl vörös bor
  • 1 ek száritott bazsalikom
  • 1,5 dl viz

tálaláshoz:

  • 25 dkg spagetti
  • sajt a tálaláshoz


Elkészités:

Húsgombóc:

Nagyjából úgy készül, mint a fasirt, de: a kenyérszeleteket simán csak belereszeljük a masszába a reszelő nagyobbik fokán (káposztareszelő részen), vagy apritógépben apritjuk morzsalékossá. A hagymát nagyon finomra vágjuk, vagy lereszeljük, azt is a reszelő nagyobbik fokán. Az összes hozzávalót egybegyúrjuk, majd két tojás nagyságú (3,5-4 cm átmérőjű) gombócokat készitünk az anyagból.

Az elkészült gombócokat lisztbe forgatjuk, és forró olajban 2 percig sütjük. Nem sütjük át teljesen, csak épp annyira, hogy egy kis kérge legyen a gombócoknak, és ne váljanak le róla hús-morzsák majd fővés közben.

Nápolyi mártás:

A hozzávalókat egy nagyobb lábosban, amekkorában a gombócok majd elférnek, főni tesszük. A hagymát itt is nagyon finomra vágjuk, vagy bele reszeljük. Nem baj, ha a paradicsompüré kicsit lazább, mert fővés közben úgyis besűrűsödik majd. Ha mégis túl hignak látjuk, kevesebb vizet tegyünk bele. Ha a mártás felforrt.beletesszük az elősütött gombócokat, és az egészet 45 percen át főzzük mérsékelt tűzön.

A spagettit "al dente" kifőzzük. Tálalásnál a spagetti mellé teszünk 2-3 gombócot, és a mártásból öntünk rá bőven. A reszelt sajtot külön tálaljuk fel hozzá. Aki kér, tehet rá magának.


Megjegyzés:

Kenyér: itthoni viszonylatban egy 1 kg-os kenyérből 2 teljes "kör"szelet, esetleg még egy fél mehet. A héját leszedjük.

A paradicsomos húsgombóc igazából olasz étel, tehát a sajt természetesen parmezán, a bor pedig valamilyen finom testes száraz vörösbor. Persze a sajt lehet más, olcsóbb fajta is, én trappistával készitettem, és valamilyen hazai vörösbort tettem bele, igy is finom lett.

Hús: a recept szerint marha lapocka kell, nyilván ennek más az ize, de azért bármilyen más húsból is megfelel. Én sertéslapockából készitettem.

A fűszerek lehetnek száritottak is, bár frissen azért jobban kiadják az izeket.

Elvileg ebből a mennyiségből 2 tucat azaz 24 gombóc lesz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése