2020. augusztus 6., csütörtök

Uborka télire

Ez nálunk a sós-vizes uborka. Csemege uborkát boltban is lehet kapni, bármikor, de kovászos uborka csak nyáron van. Viszont kovászos uborka ízű savanyú uborka télen is van, ezt úgy nevezik: sós-vizes uborka.


Hozzávalók:
4-6 üveggel
Sacc per kábé

  • 3 kg uborka

fűszerek (üvegenként):

  • mokkáskanál vágott kapor
  • 4-6 szem szemes bors

esetleg még

  • 1/2 gerezd fokhagyma (nálunk nem jött be)
  • meggyfa levél
  • szőlő levél
  • kevés csili (ha csípősre szeretnénk)

felöntőlé (4 üvegre)

  • 1,5 l víz
  • 1,5 evőkanál só

üvegenként

  • 1 evőkanál 10 %-os ételecet


Előkészítés:

Az üvegeket kifőzzük. Leírás itt.

Amíg az üvegek elkészülnek, beáztatjuk az uborkákat, végül (esetleg szivaccsal) lemossuk róluk a homokot, és odakészítjük a berakáshoz.

A felöntőléhez a vizet a sóval felforraljuk.


Elkészítés:

A fűszereket az üvegbe rakjuk.

Az uborkák végeit levágjuk, és az uborkákat üvegekbe rakjuk. Az üvegekbe rakott uborkákra üvegenként egy evőkanál ecetet öntünk, végül rámerjük a forró sós vizet. Az üvegekre rácsavarjuk a fedelet, majd dunsztba tesszük őket 1 napra.

Másnap a kamrába tesszük.

A vizes uborka leve egy idő után zavarossá válik, ekkor kezd el kovászolódni. Végül a lé letisztul. Innentől fogyasztható az uborka.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése