Ez nálunk a sós-vizes uborka. Csemege uborkát boltban is lehet kapni, bármikor, de kovászos uborka csak nyáron van. Viszont kovászos uborka ízű savanyú uborka télen is van, ezt úgy nevezik: sós-vizes uborka.
Hozzávalók:
4-6 üveggel
Sacc per kábé
- 3 kg uborka
fűszerek (üvegenként):
- mokkáskanál vágott kapor
- 4-6 szem szemes bors
esetleg még
- 1/2 gerezd fokhagyma (nálunk nem jött be)
- meggyfa levél
- szőlő levél
- kevés csili (ha csípősre szeretnénk)
felöntőlé (4 üvegre)
- 1,5 l víz
- 1,5 evőkanál só
üvegenként
- 1 evőkanál 10 %-os ételecet
Előkészítés:
Az üvegeket kifőzzük. Leírás itt.
Amíg az üvegek elkészülnek, beáztatjuk az uborkákat, végül (esetleg szivaccsal) lemossuk róluk a homokot, és odakészítjük a berakáshoz.
A felöntőléhez a vizet a sóval felforraljuk.
Elkészítés:
A fűszereket az üvegbe rakjuk.
Az uborkák végeit levágjuk, és az uborkákat üvegekbe rakjuk. Az üvegekbe rakott uborkákra üvegenként egy evőkanál ecetet öntünk, végül rámerjük a forró sós vizet. Az üvegekre rácsavarjuk a fedelet, majd dunsztba tesszük őket 1 napra.
Másnap a kamrába tesszük.
A vizes uborka leve egy idő után zavarossá válik, ekkor kezd el kovászolódni. Végül a lé letisztul. Innentől fogyasztható az uborka.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése