2020. augusztus 6., csütörtök

Frankfurti leves

Kelkáposzta kedvelőknek! Ahogy én készítem.



Hozzávalók:
4 személyre

  • 2 pár virsli
  • 3 dkg zsír (vagy étolaj)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 40 dkg kelkáposzta
  • 2 közepes burgonya
  • 1 l víz vagy csontlé
  • 1 evőkanál liszt
  • 2 dl tejföl
  • 1 kiskanál pirospaprika
  • bors
  • majoránna
  • köménymag


Előkészités:

A virslit karikára, a hagymát apróra vágjuk. A fokhagyma gerezdeket áttörjük vagy lereszeljük.

A krumplit meghámozzuk, kockára vágjuk, felhasználásig vízben tartjuk.

A kelkáposzta torzsáját kivágjuk, a kelkáposztát laskára vágjuk.


Elkészítés:

A zsírt a leveses fazékban felolvasztjuk, és a virsli karikákat átsütjük kicsit. Végül a virsliket kiszedjük, félretesszük.

A visszamaradt zsíron megpároljuk a hagymát. Rádobjuk a fokhagymát. Ha feljött a fokhagyma illata, beledobjuk a kelkáposztát, megszórjuk pirospaprikával, és kevergetve pároljuk, amíg a kelkáposzta összeesik. Ekkor hozzáadjuk a krumplit, és felöntjük a vízzel. Sózzuk, borsozzuk, teszünk bele majoránnát, és egy kevés őrölt borsot is. Míg fő, elkészítjük a habarást: a tejfölt simára keverjük a liszttel.

Ha a krumpli megpuhult, a habarást hígítjuk egy kevés levessel, végül az egészet visszaöntjük a levesbe. Újraforrás után főzzük még kicsit, végül beleborítjuk a sült virslikarikákat.

Ha túl sűrű lett, kevés tejjel hígíthatjuk. Ha nem elég sűrű, 1-2 kiskanál réteslisztet keverünk bele óvatosan. Amíg a kívánt sűrűséget elérjük. Kóstoljuk, utánizesítjük, és tálalhatjuk is.


A frankfurti, mint virsli sertés húsból készül, és külön plusz ízt ad a levesnek, ha füstöltet választunk. Kevésbé elegánsan olyan virslit használunk, amilyet szeretünk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése