Kelkáposzta
kedvelőknek! Ahogy én készítem.
Hozzávalók:
4
személyre
- 2 pár virsli
- 3 dkg zsír (vagy étolaj)
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 40 dkg
kelkáposzta
- 2 közepes burgonya
- 1 l víz vagy csontlé
- 1 evőkanál liszt
- 2 dl tejföl
- 1 kiskanál pirospaprika
- só
- bors
- majoránna
- köménymag
Előkészités:
A virslit karikára, a hagymát apróra vágjuk. A fokhagyma gerezdeket áttörjük vagy lereszeljük.
A krumplit meghámozzuk, kockára vágjuk, felhasználásig vízben tartjuk.
A kelkáposzta torzsáját kivágjuk, a kelkáposztát laskára vágjuk.
Elkészítés:
A zsírt a leveses fazékban felolvasztjuk, és a virsli karikákat átsütjük kicsit. Végül a virsliket kiszedjük, félretesszük.
A visszamaradt zsíron megpároljuk a hagymát. Rádobjuk a fokhagymát. Ha feljött a fokhagyma illata, beledobjuk a kelkáposztát, megszórjuk pirospaprikával, és kevergetve pároljuk, amíg a kelkáposzta összeesik. Ekkor hozzáadjuk a krumplit, és felöntjük a vízzel. Sózzuk, borsozzuk, teszünk bele majoránnát, és egy kevés őrölt borsot is. Míg fő, elkészítjük a habarást: a tejfölt simára keverjük a liszttel.
Ha a krumpli megpuhult, a habarást hígítjuk egy kevés levessel, végül az egészet visszaöntjük a levesbe. Újraforrás után főzzük még kicsit, végül beleborítjuk a sült virslikarikákat.
Ha túl sűrű lett, kevés tejjel hígíthatjuk. Ha nem elég sűrű, 1-2 kiskanál réteslisztet keverünk bele óvatosan. Amíg a kívánt sűrűséget elérjük. Kóstoljuk, utánizesítjük, és tálalhatjuk is.
A frankfurti, mint virsli sertés húsból készül, és külön plusz ízt ad a levesnek, ha füstöltet választunk. Kevésbé elegánsan olyan virslit használunk, amilyet szeretünk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése