A korábban megadott alaprecept használatával.
Hozzávalók:
egy 12 muffinos sütőhöz
Száraz anyagok:
- 3 bögre liszt (360 gr vagyis kb 35 dkg)
- 1 bögre cukor (200 gr vagyis 20 dkg)
- 1 evőkanál sütőpor (kb 1 csomag)
- 1/2 kiskanál szódabikarbóna
- 1/2 kiskanál só
- 3 evőkanál mák (NEM darált)
- 1/2 citrom reszelt héja
Nedves anyagok:
- 1 és 1/2 bögre tej, esetleg alacsony zsírtartalmú joghurt (3.6 dl)
- 2 nagy tojás
Kell még:
- 10 dkg vaj
- 4 evőkanál cukor
- 4 evőkanál frissen facsart citromlé
Előkészítés:
Melegítsük a sütőt 190 fokra, és kenjük ki zsiradékkal (olajjal) a muffin formákat.
Olvasszuk meg a vajat, és hagyjuk kicsit hűlni.
Elkészítés:
Keverjük össze a száraz anyagokat egy nagyobb tálban.
Habverővel keverjük el a tojást és a tejet vagy a joghurtot egy kisebb tálban, ezek a nedves anyagok.
A nedves anyagokat szilikon lapáttal vagy fakanállal keverjük bele a száraz anyagba. Ha majdnem elkeveredett, öntsük bele az olvasztott de már nem forró vajat. Óvatosan, inkább beleforgatva keverjük, mint ahogy a piskótába szoktuk keverni a tojásfehérjét, és éppen csak addig, amíg elkeveredett. Semmiképpen ne keverjük túl.
Osszuk el a tésztát a muffin formákban egyenlően. Süssük tűpróbáig, vagyis kb 25-30 percig. Félidőben fordítsuk meg a tepsit, hogy egyenletesen süljön. Ha kisült, vegyük ki, és hagyjuk még 5 percig a tepsiben a muffinokat, majd tegyük őket rácsra, hogy alul is, fölül is egyenletesen hűljenek.
Mialatt a muffin sül, összemelegítünk 4 evőkanál cukrot és 4 evőkanál frissen facsart citromlevet, kb 3 percig lassan forraljuk, amíg kicsit szirupos nem lesz. A meleg sziruppal kenjük meg a meleg muffinok tetejét.
Megjegyzés:
Ezt most joghurttal készítettem. Sokkal sűrűbb lett a muffin állaga, mint tejjel. Nekem a tejjel készült valahogy jobban ízlik, de ez egyéni. Én maradok a tejnél.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése