Sokféleképpen készítik. Nálunk a
család így szereti:
Hozzávalók:
4 személyre
- 50 dkg lencse
- 5 dkg füstölt szalonna (vagy 2 evőkanál olaj)
- 2 evőkanál liszt
- 1 kiskanál só
- fél fej hagyma
- 1-2 evőkanál mustár
- 2 babérlevél
- fél kiskanál pirospaprika
esetleg még
- 1 kis gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál ecet
- 1 kiskanál cukor
- füstölt lé
Előkészítés:
A lencsét ha kell átválogatjuk,
megmossuk és előző este beáztatjuk.
A hagymát apróra vágjuk.
A szalonnát felszeleteljük esetleg
apró kockákra vágjuk.
Elkészítés:
A lencsét annyi hideg vízben vagy
füstölt lében amennyi ellepi főni tesszük. Ekkor dobjuk bele az
apróra vágott hagymát, a sót, ha szükséges, és a babérlevelet
is. Főzés közben a folyadékot pótoljuk, ha kell. Ne legyen
rajta túl sok lé, de azért legyen rajta. Ha a lencse félig
megfőtt elkészítjük rántást.
A szalonnát kisütjük, ha megsült
kiszedjük, félretesszük, jó lesz feltétnek a főzelékre. A
zsírba beleszórjuk a lisztet és félbarnára pirítjuk, kevés
pirospaprikával meg is szórhatjuk, hogy legyen egy kis színe.
Levesszük a tűzről, hagyjuk kicsit hűlni, majd kevés hideg
vízzel felengedve a már megfőtt lencsébe keverjük. A főzeléket
kiforraljuk, hogy a rántástól besűrűsödjön. Ha túl sűrű,
akkor kevés lével hígítjuk, ha túl híg lett, sűríthetjük úgy,
hogy kevés rétes lisztet keverünk bele (kevésbé csomósodik,
mint a sima liszt). Végül belekeverjük a tejfölt és a mustárt.
Tálaljuk a kisütött szalonnapörccel,
esetleg főtt füstölt hússal, átsütött lecsókolbásszal,
virslivel stb.
Megjegyzés:
Nagyon finom a lencsefőzelék
citromosan főzve, majd hozom azt a receptet is.
Ha használunk bele fokhagymát, csak
keveset, azt zúzzuk össze és a rántásba keverjük bele.
Mehet bele izésítésnek ecet és akkor
már kevés cukor is.
A cukrot tehetjük bele úgy is, hogy
világos színűre pirítjuk a zsírban a rántás alá. Ilyenkor nem
kell bele a pirospaprika.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése