2019. november 15., péntek

Lencsefőzelék


Sokféleképpen készítik. Nálunk a család így szereti:




Hozzávalók:
4 személyre
  • 50 dkg lencse
  • 5 dkg füstölt szalonna (vagy 2 evőkanál olaj)
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 kiskanál só
  • fél fej hagyma
  • 1-2 evőkanál mustár
  • 2 babérlevél
  • fél kiskanál pirospaprika


esetleg még
  • 1 kis gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál ecet
  • 1 kiskanál cukor
  • füstölt lé


Előkészítés:
A lencsét ha kell átválogatjuk, megmossuk és előző este beáztatjuk.
A hagymát apróra vágjuk.
A szalonnát felszeleteljük esetleg apró kockákra vágjuk.

Elkészítés:
A lencsét annyi hideg vízben vagy füstölt lében amennyi ellepi főni tesszük. Ekkor dobjuk bele az apróra vágott hagymát, a sót, ha szükséges, és a babérlevelet is. Főzés közben a folyadékot pótoljuk, ha kell. Ne legyen rajta túl sok lé, de azért legyen rajta. Ha a lencse félig megfőtt elkészítjük rántást.
A szalonnát kisütjük, ha megsült kiszedjük, félretesszük, jó lesz feltétnek a főzelékre. A zsírba beleszórjuk a lisztet és félbarnára pirítjuk, kevés pirospaprikával meg is szórhatjuk, hogy legyen egy kis színe. Levesszük a tűzről, hagyjuk kicsit hűlni, majd kevés hideg vízzel felengedve a már megfőtt lencsébe keverjük. A főzeléket kiforraljuk, hogy a rántástól besűrűsödjön. Ha túl sűrű, akkor kevés lével hígítjuk, ha túl híg lett, sűríthetjük úgy, hogy kevés rétes lisztet keverünk bele (kevésbé csomósodik, mint a sima liszt). Végül belekeverjük a tejfölt és a mustárt.

Tálaljuk a kisütött szalonnapörccel, esetleg főtt füstölt hússal, átsütött lecsókolbásszal, virslivel stb.

Megjegyzés:
Nagyon finom a lencsefőzelék citromosan főzve, majd hozom azt a receptet is.
Ha használunk bele fokhagymát, csak keveset, azt zúzzuk össze és a rántásba keverjük bele.
Mehet bele izésítésnek ecet és akkor már kevés cukor is.
A cukrot tehetjük bele úgy is, hogy világos színűre pirítjuk a zsírban a rántás alá. Ilyenkor nem kell bele a pirospaprika.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése