Nem
csak finom, de szép is. A torta tésztája csak úgy magában,
esetleg porcukorral megszórva, önálló sütemény is lehet. De ez
most torta lesz, még pedig fehér csokis ganache (ganázs) krémmel.
Hozzávalók:
- 10 dkg darált dió
- 4 egész tojás
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 30-35 dkg sárgarépa
- 14 dkg finomliszt (1 bögre)
- 14 dkg rétesliszt ( 1 bögre)
- 1,5 dl étolaj
- 15 dkg barna cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 kávéskanál fahéj
- csipetnyi só
Ganache
krém:
- 2 dl jó minőségű habtejszín
- 150 gr. fehér csoki
Előkészítés:
A
sárgarépát megmossuk, megtisztítjuk, káposztareszelőn
lereszeljük.
A
tortaformát kikenjük.
A sütőt felmelegítjük 180 fokra
Elkészítés:
Tortalap:
Egy
tálba beleszórjuk a diót, liszteket, sütőport, szódabikarbónát,
barna cukrot, vaníliás cukrot, fahéjat és egy csipetnyi (kb. fél
teáskanálnyi) sót. Ezt a száraz anyagot habverővel
összekeverjük.
Egy
másik tálba beleütjük az egész tojásokat, felverjük,
hozzáadjuk az olajat, ezzel is kicsit elkeverjük.
A
tojásos, olajos anyagot hozzáöntjük a száraz anyaghoz, és
fakanállal vagy spatulával óvatosan egyneművé keverjük. Végül belekeverjük a répát is. Nem
kell túl keverni.
A
tésztát fakanállal, spatulával belelapátoljuk a torta formába,
elegyengetjük, majd a formát kétszer határozottan az asztalhoz
ütjük.
180
fokon tűpróbáig sütjük, ez kb. 40 perc.
A
kész tortalapot hagyjuk kihűlni.
Krém:
A
fehér csokoládét darabokra tördeljük. Keverő tálba tesszük.
A tejszínt forrásig melegítjük, majd azonnal a fehér csokoládéra öntjük, Letakarjuk, 5-10 percet hagyjuk állni, majd habverővel
kevergetjük, amíg a csokoládé felolvad teljesen.
Ezután
betesszük a hűtőbe egy éjszakára.
Másnap
gépi haberővel habbá verjük. Ez lesz a tortakrém.
Összeállítás:
A
tortalap tetejét egyenesre vágjuk, a tortát pedig két lapra. Az alsó lapra tesszük a krém felét, esetleg kicsit
többet, elegyengetjük, majd rátesszük a felső lapot, amire
rákenjük a maradék krémet.
Tálalásig
hűtőben tartjuk.
Megjegyzés:
Korábban
mascarponés tejszínes krémmel töltöttem a répa tortát, azzal is
finom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése