2019. október 2., szerda

Répatorta 1.


Nem csak finom, de szép is. A torta tésztája csak úgy magában, esetleg porcukorral megszórva, önálló sütemény is lehet. De ez most torta lesz, még pedig fehér csokis ganache (ganázs) krémmel.




Hozzávalók:
  • 10 dkg darált dió
  • 4 egész tojás
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 30-35 dkg sárgarépa
  • 14 dkg finomliszt (1 bögre)
  • 14 dkg rétesliszt ( 1 bögre)
  • 1,5 dl étolaj
  • 15 dkg barna cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 kávéskanál fahéj
  • csipetnyi só




Ganache krém:
  • 2 dl jó minőségű habtejszín
  • 150 gr. fehér csoki


Előkészítés:
A sárgarépát megmossuk, megtisztítjuk, káposztareszelőn lereszeljük.
A tortaformát kikenjük.
A sütőt felmelegítjük 180 fokra

Elkészítés:
Tortalap:
  Egy tálba beleszórjuk a diót, liszteket, sütőport, szódabikarbónát, barna cukrot, vaníliás cukrot, fahéjat és egy csipetnyi (kb. fél teáskanálnyi) sót. Ezt a száraz anyagot habverővel összekeverjük.
   Egy másik tálba beleütjük az egész tojásokat, felverjük, hozzáadjuk az olajat, ezzel is kicsit elkeverjük.
   A tojásos, olajos anyagot hozzáöntjük a száraz anyaghoz, és fakanállal vagy spatulával óvatosan egyneművé keverjük. Végül belekeverjük a répát is. Nem kell túl keverni.
   A tésztát fakanállal, spatulával belelapátoljuk a torta formába, elegyengetjük, majd a formát kétszer határozottan az asztalhoz ütjük.
   180 fokon tűpróbáig sütjük, ez kb. 40 perc.
   A kész tortalapot hagyjuk kihűlni.

Krém:
  A fehér csokoládét darabokra tördeljük. Keverő tálba tesszük.
 A tejszínt forrásig melegítjük, majd azonnal a fehér csokoládéra öntjük,   Letakarjuk, 5-10 percet hagyjuk állni, majd habverővel kevergetjük, amíg a csokoládé felolvad teljesen.
  Ezután betesszük a hűtőbe egy éjszakára.
  Másnap gépi haberővel habbá verjük. Ez lesz a tortakrém.

Összeállítás:
  A tortalap tetejét egyenesre vágjuk, a tortát pedig két lapra. Az alsó lapra tesszük a krém felét, esetleg kicsit többet, elegyengetjük, majd rátesszük a felső lapot, amire rákenjük a maradék krémet.
  Tálalásig hűtőben tartjuk.

Megjegyzés:
  Korábban mascarponés tejszínes krémmel töltöttem a répa tortát, azzal is finom.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése