2019. november 15., péntek

Sült csirke szárnyak


Sokan kérték tőlem ezt a receptet a családban. Hát tessék:


Hozzávalók:
4 személyre
  • 1 kg csirkeszárny
  • bors


a páchoz:
  • 250 gr joghurt (esetleg tejföl)
  • 1 evőkanál morzsolt kakukkfű
  • 2 gerezd fokhagyma


a panírozáshoz:
  • 20 dkg zsemlemorzsa
  • 1 kiskanál curry
  • 1 kiskanál pirospaprika
  • 1 kiskanál fokhagymapor
  • 1 kiskanál morzsolt kakukkfű
  • bors


Előkészítés:
A szárnyakat megmossuk és ízekre vágjuk, a szárnycsúcsot, vagyis a legkisebb szárny darabot nem használjuk fel (belefőzhetjük majd levesbe).
A fokhagymát összezúzzuk vagy lereszeljük.

Elkészítés:
A szárnydarabokat sózzuk, borsozzuk bőven. Fél órát hagyjuk így állni.
Közben a hozzávalókból kikeverjük a pácot. Belekeverjük a szárnydarabokat úgy, hogy mindenhol érje a pác. Lefedjük, és egy éjszakára a hűtőbe pihentetjük.

Másnap összekeverjük a panírozáshoz valókat. Villával egyenként kiemeljük a szárnyakat a pácból, maradjon rajtuk egy kis pác, és így forgatjuk bele a kikevert fűszeres morzsába. Forró olajba tesszük, majd a lángot lejjebb véve készre sütjük. Ügyeljünk rá, hogy a szárnytő daraboknak több idő kell, mint a szárnyközépnek. A kész darabokat lecsepegtetjük.

Valamilyen körettel (rizs, burgonya, zöldség) és valamilyen mártással, jelen esetben curry mártással tálaljuk.

Megjegyzés
Zsemlemorzsa helyett használhatunk zabpelyhet vagy összetört kukoricapelyhet is. Nagyon finom lesz így is.

Tojás nem kell a panírozásához.

A panírba kevert paprika lehet csípős is, ízlés szerint.

Megsüthetjük sütőben is: a tepsit kibéleljük sütőpapírral, amit megspriccelünk egy kevés olajjal. Ráhelyezzük szépen sorban a panírba forgatott darabokat, tetejüket megspricceljük olajjal, majd forró sütőben készre sütjük. Félidőben megfordítjuk a darabokat. Elvileg 200 C fokon 8-10 percig kell csak sülnie, de kipróbáltam, higgyétek el, tovább kell.

Hasonlóan készíthetjük felszeletelt csirkemellből is ezt a fogást.

A visszamarad kevés pácot összekeverhetjük a maradék panírral, ezt is még hozzá süthetjük. Sokkal finomabb és omlósabb, mint a szokásos kolduska (rántott hús készítésénél visszamaradt tojásból és zsemlemorzsából készült massza olajban kisütve).


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése