Sokan kérték tőlem ezt a receptet a
családban. Hát tessék:
Hozzávalók:
4 személyre
- 1 kg csirkeszárny
- só
- bors
a páchoz:
- 250 gr joghurt (esetleg tejföl)
- 1 evőkanál morzsolt kakukkfű
- 2 gerezd fokhagyma
a panírozáshoz:
- 20 dkg zsemlemorzsa
- 1 kiskanál curry
- 1 kiskanál pirospaprika
- 1 kiskanál fokhagymapor
- 1 kiskanál morzsolt kakukkfű
- só
- bors
Előkészítés:
A szárnyakat megmossuk és ízekre vágjuk, a szárnycsúcsot, vagyis a legkisebb szárny darabot nem
használjuk fel (belefőzhetjük majd levesbe).
A fokhagymát összezúzzuk vagy
lereszeljük.
Elkészítés:
A szárnydarabokat sózzuk, borsozzuk
bőven. Fél órát hagyjuk így állni.
Közben a hozzávalókból kikeverjük
a pácot. Belekeverjük a szárnydarabokat úgy, hogy mindenhol érje
a pác. Lefedjük, és egy éjszakára a hűtőbe pihentetjük.
Másnap összekeverjük a panírozáshoz valókat. Villával egyenként kiemeljük a szárnyakat a pácból,
maradjon rajtuk egy kis pác, és így forgatjuk bele a kikevert
fűszeres morzsába. Forró olajba tesszük, majd a lángot lejjebb
véve készre sütjük. Ügyeljünk rá, hogy a szárnytő
daraboknak több idő kell, mint a szárnyközépnek. A kész
darabokat lecsepegtetjük.
Valamilyen körettel (rizs, burgonya,
zöldség) és valamilyen mártással, jelen esetben curry mártással
tálaljuk.
Megjegyzés
Zsemlemorzsa helyett használhatunk
zabpelyhet vagy összetört kukoricapelyhet is. Nagyon finom lesz így is.
Tojás nem kell a panírozásához.
A panírba kevert paprika lehet csípős is, ízlés szerint.
Megsüthetjük sütőben is: a tepsit
kibéleljük sütőpapírral, amit megspriccelünk egy kevés
olajjal. Ráhelyezzük szépen sorban a panírba forgatott darabokat,
tetejüket megspricceljük olajjal, majd forró sütőben készre
sütjük. Félidőben megfordítjuk a darabokat. Elvileg 200 C fokon
8-10 percig kell csak sülnie, de kipróbáltam, higgyétek el,
tovább kell.
Hasonlóan készíthetjük felszeletelt
csirkemellből is ezt a fogást.
A visszamarad kevés pácot
összekeverhetjük a maradék panírral, ezt is még hozzá süthetjük.
Sokkal finomabb és omlósabb, mint a szokásos kolduska (rántott
hús készítésénél visszamaradt tojásból és zsemlemorzsából készült massza olajban kisütve).
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése