2019. szeptember 28., szombat

Svéd gombasaláta


A jó svéd gombasalátában a gombán van a hangsúly, a paradicsom csak egy kis pluszt ad hozzá, Annak idején ez is része volt a franciás salátabárok repertoárjának. A hideg konyhai készítményeket neveztük franciásnak. Emlékeim szerint a "svéd gomba" bő paradicsomos szaftban úszó gombaszeletek voltak, pedig kifejezetten nem az. Gundelék receptje nyomán elkészítve igazi



Hozzávalók
4-6 személyre

  • 850 gr. gomba
  • 80 gr. vöröshagyma
  • 1 citrom
  • 1 dl olaj
  • 200 gr. paradicsompüré
  • petrezselyem zöldje
  • 3 g kakukkfű
  • 2 db babérlevél
  • 3 cl citromlé


Előkészítés:

  • A gombát megmossuk, megtisztítjuk, felszeleteljük, nem túl vékonyan, de ne is legyen vastag a gomba szelet.
  • Hagyma nem kell bele túl sok, Én sem méregetem külön a súlyát, de körülbelül egy átlagos, nem nagy fej hagyma fele elég. Ezt finomra vágjuk.
  • A citromot megmossuk. A héját is, levét is felhasználjuk.
  • Az olaj, ha lehet, legyen olíva, vagy ahogy a Gundel recept írja: jó minőségű saláta olaj.
  • Petrezselyem zöldjét apróra vágjuk. Nem kell túl sok bele, mert nem a petrezselyem lesz a domináns fűszer.
  • A kakukkfű az uralkodó fűszere a svéd gombsalátának. Ennek ismeretében tehetünk bele egy kiskanáltól egy evőkanálnyi mennyiségig bármennyit, ízlésünk szerint. Érdemes ezt a legvégén beletenni a salátába, hogy ne csak az íze, de az illata is jól érezhető legyen.
  • Babérlevelet az elején tesszük bele, és a végén kidobjuk.
  • Citromot megmossuk, és a héjából krumplihámozóval vagy éles késsel vékonyan levágunk két-három csíkot. Ezután a citromot felvágjuk és a levét kipréseljük.
  • Citromlé mehet bele pluszban, ha a citromunk nem volt eléggé leveses, de nem kell túl citromosnak lennie.
  • Végül megengedett bele egy kis édesítés, pici cukor, esetleg  édesítő. Én két löttyintést tettem hozzá a végén a folyékony édesítőből vagyis unokám után szabadon a lötyiből. Ez két mokkáskanálnyi cukor édességének felel meg.


Előkészítés:
A hagymát rövid ideig pároljuk az olajban, majd hozzáadjuk a paradicsompürét, ezzel is rövid ideig pároljuk, hogy átforrósodjon, és mindjárt bele is dobhatjuk a gombát, a vékonyan levágott citromhéjakat, petrezselymet, babérleveleket és egy kevés (kb. 3 cl) mennyiségű lét a citrom levéből. Megsózzuk. Addig pároljuk mindezt amíg a gomba össze nem esik. Ilyenkor levet is enged a gomba, ezt elfőzzük róla, épp csak a finom krémes szaft maradjon a gombán. Végül beledobjuk a kakukkfüvet, ezzel is átmelegítjük, hogy az izé jól kijöjjön, és mindjárt le is zárjuk alatta a tüzet, hogy az illata megmaradjon. Kidobjuk belőle a babérlevelet és a citromhéjat.
   Én a citromhéjat már félidőben kitettem belőle, mert keseredni kezdett. Kóstolgatással állítjuk be az ízeket, a sózást, a citromlét, és az édesítést. A fűszereket is lehet pótolni, ha szükségét látjuk. Én tettem bele még egy kis plusz olajat is a végén, nem rontotta el.

Magában, büféasztal részeként, főtt tojás mellé, esetleg főtt virsli mellé tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése