A jó svéd gombasalátában a gombán
van a hangsúly, a paradicsom csak egy kis pluszt ad hozzá, Annak
idején ez is része volt a franciás salátabárok repertoárjának.
A hideg konyhai készítményeket neveztük franciásnak. Emlékeim
szerint a "svéd gomba" bő paradicsomos szaftban úszó
gombaszeletek voltak, pedig kifejezetten nem az. Gundelék receptje
nyomán elkészítve igazi
Hozzávalók
4-6 személyre
- 850 gr. gomba
- 80 gr. vöröshagyma
- 1 citrom
- 1 dl olaj
- 200 gr. paradicsompüré
- só
- petrezselyem zöldje
- 3 g kakukkfű
- 2 db babérlevél
- 3 cl citromlé
Előkészítés:
- A gombát megmossuk, megtisztítjuk, felszeleteljük, nem túl vékonyan, de ne is legyen vastag a gomba szelet.
- Hagyma nem kell bele túl sok, Én sem méregetem külön a súlyát, de körülbelül egy átlagos, nem nagy fej hagyma fele elég. Ezt finomra vágjuk.
- A citromot megmossuk. A héját is, levét is felhasználjuk.
- Az olaj, ha lehet, legyen olíva, vagy ahogy a Gundel recept írja: jó minőségű saláta olaj.
- Petrezselyem zöldjét apróra vágjuk. Nem kell túl sok bele, mert nem a petrezselyem lesz a domináns fűszer.
- A kakukkfű az uralkodó fűszere a svéd gombsalátának. Ennek ismeretében tehetünk bele egy kiskanáltól egy evőkanálnyi mennyiségig bármennyit, ízlésünk szerint. Érdemes ezt a legvégén beletenni a salátába, hogy ne csak az íze, de az illata is jól érezhető legyen.
- Babérlevelet az elején tesszük bele, és a végén kidobjuk.
- Citromot megmossuk, és a héjából krumplihámozóval vagy éles késsel vékonyan levágunk két-három csíkot. Ezután a citromot felvágjuk és a levét kipréseljük.
- Citromlé mehet bele pluszban, ha a citromunk nem volt eléggé leveses, de nem kell túl citromosnak lennie.
- Végül megengedett bele egy kis édesítés, pici cukor, esetleg édesítő. Én két löttyintést tettem hozzá a végén a folyékony édesítőből vagyis unokám után szabadon a lötyiből. Ez két mokkáskanálnyi cukor édességének felel meg.
Előkészítés:
A hagymát rövid ideig pároljuk az
olajban, majd hozzáadjuk a paradicsompürét, ezzel is rövid ideig
pároljuk, hogy átforrósodjon, és mindjárt bele is dobhatjuk a
gombát, a vékonyan levágott citromhéjakat, petrezselymet,
babérleveleket és egy kevés (kb. 3 cl) mennyiségű lét a citrom
levéből. Megsózzuk. Addig pároljuk mindezt amíg a gomba össze
nem esik. Ilyenkor levet is enged a gomba, ezt elfőzzük róla, épp
csak a finom krémes szaft maradjon a gombán. Végül beledobjuk a
kakukkfüvet, ezzel is átmelegítjük, hogy az izé jól kijöjjön,
és mindjárt le is zárjuk alatta a tüzet, hogy az illata
megmaradjon. Kidobjuk belőle a babérlevelet és a citromhéjat.
Én a citromhéjat már félidőben
kitettem belőle, mert keseredni kezdett. Kóstolgatással állítjuk be az ízeket, a sózást, a citromlét, és az édesítést. A fűszereket is lehet pótolni, ha szükségét látjuk. Én tettem
bele még egy kis plusz olajat is a végén, nem rontotta el.
Magában, büféasztal részeként,
főtt tojás mellé, esetleg főtt virsli mellé tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése