2019. február 23., szombat

Gyümölcsleves


Így készíti mama az igazán finom, gyors,  ugyanakkor nem bonyolult gyümölcslevest. Ráadásul barmilyen konzervált gyümölcsből el lehet készíteni, így aztán igazán változatos lesz a gyümölcsleves repertoárunk az év bármely szakában.



Hozzávalók:
4-6 személyre

  • 2 üveg befőtt gyümölcs  (2 db 720 ml-es üvegben)
  • 1-2 dl tejszin
  • 3 karika citrom
  • 1 befőttes üveg víz (720 ml)
  • 1-2 evőkanál étkezési keményítő (vagy liszt)
  • 1 mokkáskanál só
  • 3 evőkanál cukor
  • 3-4 szem szegfűszeg
  • 1 kiskanál őrölt ​​fahéj


Elkészítés:
   A vizet  leveses fazékba öntjük, beleszórunk mindent a befőttek, a tejszín és a citromkarikák kivételével. Habverővel simára keverjük, és felforraljuk. Ez lesz a levesalap.  Ha felforrt, kis lángon főzzük még 8-10 percig, majd levesszük a tűzről.
  A levesalapba boritjuk a befőtteket levével együtt, majd a hideg tejszint is, végül beletesszük a citromkarikákat.
  A leves elkészült. Már csak hűteni kell. Figyelembe véve, hogy a befőtt és a hideg tejszin már eleve csökkenti a levesalap hőfokát, gyümölcslevesünk hamar lehül.

Megjegyzés:
  A képen cseresznye es birsalma kompótból készült a leves. Meggyleveshez  csak meggybefőttet használunk (2 üveggel),  ezt gazdagíthatjuk 1 deci vörösborral. Alma leveshez  almabefőttet használunk és talán egy kis fehérbort.
  Nagyon finom a meggy és alma, az alma és sárgabarack , a sárgabarack és őszibarack, stb vegyes gyümölcslevesek is.  Készíthetjük körtéből, szilvából, mandarinból, bármilyen befőttből. Kellemes és jó ízű kísérletezést!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése