Íme a legfinomabb fánk recept, minimális macerával, vagyis macera
nélkül. Másként mondva: Kerestem egy olcsó, finom, de mégis szalagos fánk
receptet, kicsit igazítottam is rajta. Finom lett!
Hozzávalók:
- ½ kg finomliszt
- 20 g élesztő (vagy 1 cs. szárított élesztő)
- 3 evőkanál cukor
- 5 dkg vaj
- 2 tojássárgája
- ½ stampedli rum (vagy 2-3 evőkanálnyi)
- 1 kiskanál só
- 3 dl tej
- olaj
- porcukor
- lekvár
Előkészítés:
A lisztet kelesztő tálba szitáljuk.
Fontos a szitálás, hogy a liszt elég levegős és laza legyen. Nem
érdemes elspórolni. Ha mégis elspórolnánk, akkor legalább habverővel keverjük
át a tálba szórt lisztet.
Kovászt készítünk: A 3 deci tejet kézmelegre langyosítjuk. Levesszük a
tűzről, elkeverjük az élesztővel, egy kanál cukorral és 3 evőkanál liszttel.
Hagyjuk kelni.
Olvasszuk fel a vajat, és hűtsük kézmelegre.
Elkészítés:
A lisztbe szórjuk a maradék cukrot, a sót, beleborítjuk a kovászt,
beletesszük a két tojássárgáját és a rumot. Lazán elkeverjük az egészet, majd
beleöntjük a vajat is. Kidolgozzuk a tésztát: először fakanállal, majd végül kézzel is átdolgozzuk. Lágy, nokedli tésztánál
kicsit sűrűbb tésztát kapunk. Letakarjuk, és meleg helyen 1-1,5 órán át
kelesztjük.
Végül a megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, ujjnyi vastagra
nyújtjuk, közben ha szükséges, liszttel megszórjuk, illetve lisztet szórunk alá
is, hogy ne ragadjon. Végül
fánk-kiszúróval vagy hasonló 8-10 cm átmérőjű kerek pohárral kiszaggatjuk, és a
gyúródeszkán szétrakva hagyjuk még egy kicsit kelni, de nem többet, mint fél
óra.
Az olajat felmelegítjük. Akkor jó, ha egy kis darab fánk tésztát az
olajba dobva, az csak mérsékelten sistereg. Ha túl forró megég a fánk, mielőtt
a tészta megsülne.
Mielőtt a fánkot az olajba tesszük, a közepét ujjunkkal vagy egy
kicsi, pl. pálinkás pohár aljával nyomjuk be, majd olyan módon tegyük a fánkot
az olajba, hogy a benyomott teteje kerüljön lefelé, vagyis fordítsuk a fánkot
bele az olajba. Csak annyi fánkot
süssünk ki egyszerre, és annyi olajban, hogy a fánkok szabadon mozoghassanak,
ússzhassanak. A sütőedényre azonnal tegyünk fedőt is, hogy a fánkok fedő alatt
süljenek, és közben dagadjanak. Kb
1-1,5 perc után nézzük meg, hogy a fánkok alja szép arany barnára sült-e, ha
igen, akkor fordítsuk meg, és innentől már fedő nélkül fejezzük be a sütést. A
kész fánkokat rácsra vagy papírtörlőre szedjük, és folytatjuk a többi fánk
kisütését.
Aki szereti, azon melegében meg is szórhatja a kisült fánkokat
porcukorral. Lekvárt kinalunk mellé.
Bármilyen lekvár megfelelő, de azért a sárgabarack lekvár az igazi.
Megjegyzés:
Hogy ne veszen kárba a tojásfehérje, 2 egész tojást teszünk a tésztába, nem csak a sárgáját, cserébe 10 dekával több, vagyis 60 dkg lisztet veszünk hozzá, illetve ha úgy látjuk, hogy nem elég lágy a tésztánk, akkor dagasztás közben, mehet bele kevés tej is pluszban. A langyos vajat csak akkor tegyük bele, ha a tésztát kidagasztottuk, iletve amikor már majdnem jó a dagasztás. Tapasztalatom szerint jobb viszont, ha a tészta inkább nokedli sűrűségű. vagy kicsit lazább. Nyilván macerásabb dolgozni majd vele, de a fánkunk cserébe nagyon jó lesz.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése