2019. február 22., péntek

Farsangi fánk


Íme a legfinomabb fánk recept, minimális macerával, vagyis macera nélkül. Másként mondva: Kerestem egy olcsó, finom, de mégis szalagos fánk receptet, kicsit igazítottam is rajta. Finom lett!




Hozzávalók:
  • ½ kg finomliszt
  • 20 g élesztő (vagy 1 cs. szárított élesztő)
  • 3 evőkanál cukor
  • 5 dkg vaj
  • 2 tojássárgája
  • ½ stampedli  rum (vagy 2-3 evőkanálnyi)
  • 1 kiskanál só
  • 3 dl tej
 Sütéshez
  • olaj
 Tálaláshoz
  • porcukor
  • lekvár



Előkészítés:
   A lisztet kelesztő tálba szitáljuk.
  Fontos a szitálás, hogy a liszt elég levegős és laza legyen. Nem érdemes elspórolni. Ha mégis elspórolnánk, akkor legalább habverővel keverjük át a tálba szórt lisztet.
  Kovászt készítünk: A 3 deci tejet kézmelegre langyosítjuk. Levesszük a tűzről, elkeverjük az élesztővel, egy kanál cukorral és 3 evőkanál liszttel. Hagyjuk kelni.
  Olvasszuk fel a vajat, és hűtsük kézmelegre.

Elkészítés:
   A lisztbe szórjuk a maradék cukrot, a sót, beleborítjuk a kovászt, beletesszük a két tojássárgáját és a rumot. Lazán elkeverjük az egészet, majd beleöntjük a vajat is. Kidolgozzuk a tésztát: először fakanállal, majd  végül kézzel is átdolgozzuk. Lágy, nokedli tésztánál kicsit sűrűbb tésztát kapunk. Letakarjuk, és meleg helyen 1-1,5 órán át kelesztjük.
   Végül a megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, ujjnyi vastagra nyújtjuk, közben ha szükséges, liszttel megszórjuk, illetve lisztet szórunk alá is, hogy ne ragadjon.  Végül fánk-kiszúróval vagy hasonló 8-10 cm átmérőjű kerek pohárral kiszaggatjuk, és a gyúródeszkán szétrakva hagyjuk még egy kicsit kelni, de nem többet, mint fél óra.
   Az olajat felmelegítjük. Akkor jó, ha egy kis darab fánk tésztát az olajba dobva, az csak mérsékelten sistereg. Ha túl forró megég a fánk, mielőtt a tészta megsülne.
   Mielőtt a fánkot az olajba tesszük, a közepét ujjunkkal vagy egy kicsi, pl. pálinkás pohár aljával nyomjuk be, majd olyan módon tegyük a fánkot az olajba, hogy a benyomott teteje kerüljön lefelé, vagyis fordítsuk a fánkot bele az olajba.  Csak annyi fánkot süssünk ki egyszerre, és annyi olajban, hogy a fánkok szabadon mozoghassanak, ússzhassanak. A sütőedényre azonnal tegyünk fedőt is, hogy a fánkok fedő alatt süljenek, és közben dagadjanak.   Kb 1-1,5 perc után nézzük meg, hogy a fánkok alja szép arany barnára sült-e, ha igen, akkor fordítsuk meg, és innentől már fedő nélkül fejezzük be a sütést. A kész fánkokat rácsra vagy papírtörlőre szedjük, és folytatjuk a többi fánk kisütését.
   Aki szereti, azon melegében meg is szórhatja a kisült fánkokat porcukorral.  Lekvárt kinalunk mellé. Bármilyen lekvár megfelelő, de azért a sárgabarack lekvár az igazi.

Megjegyzés:
Hogy ne veszen kárba a tojásfehérje, 2 egész tojást teszünk a tésztába, nem csak a sárgáját, cserébe 10 dekával több, vagyis 60 dkg lisztet veszünk hozzá,  illetve ha úgy látjuk, hogy nem elég lágy a tésztánk, akkor dagasztás közben, mehet bele kevés tej is pluszban. A langyos vajat  csak akkor tegyük bele, ha a tésztát kidagasztottuk, iletve amikor már majdnem jó a dagasztás. Tapasztalatom szerint jobb viszont, ha a tészta inkább nokedli sűrűségű. vagy kicsit lazább. Nyilván  macerásabb dolgozni majd vele, de a fánkunk cserébe nagyon jó lesz. 
  


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése