2017. március 5., vasárnap

Görög paradicsomos zöldbab

(Fasolakia giaxni)

Köretnek is, önálló fogásnak is kitűnő!




Hozzávalók
4-6 személyre

  • 1,25 kg  zöldbab
  • 1,5 dl étolaj
  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 75 dkg paradicsom
  • 1 csipet cukor
  • 2 evőkanál apróra vágott petrezselyem zöldje
  • őrölt fekete bors


Esetleg még 
  • 10 dkg feta sajt
  • 10 dkg olajbogyó




Előkészités:

A zöldbabot megmossuk, leszűrjük, megtisztitjuk, végeit lecsipjük.  Én  a zöldbabot 3-4 cm nagyságú darabokra vágtam, de maradhat egészben is. Érdemes zöld szinű zöldbabot használni.

A hagyma héját leszedjük, a hagymát félbevágjuk, vékonyan felszeleteljük. Érdemes lila hagymát használni.

A fokhagyma gerezdek héját leszedjük, a fokhagymákat lereszeljük, vagy fokhagymanyomón áttörjük.  

A paradicsomokat nyolcadokra vágjuk.

Olaj: érdemes oliva olajat használni.


Elkészités: 

Az olaj felét egy lábosban felmelegitjük. Hozzáadjuk a hagymát, és üvegesre pároljuk. Beletesszük a fokhagymát, elkeverjük, majd beledobjuk a paradicsom darabokat is. Egyenletesen elkeverjük, és beleöntjük a maradék olajat is.


Hozzáadjuk a zöldbabot., és kis lángon, fedő alatt, időnként kevergetve kb 45 percig főzzük, Ha elfőné a levét, kevés vizzel pótoljuk. Félidőben adjuk hozzá a sót, őrölt borsot, petrezselymet. 

Nagyon finom, izletes körete lehet különféle húsoknak, halaknak,

Ha önálló ételként adjuk asztalra, akkor szórjuk meg elmorzsolt Feta sajttal, és adjunk hozzá bőven olajbogyót is.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése