(Fasolakia giaxni)
Köretnek is,
önálló fogásnak is kitűnő!
Hozzávalók
4-6 személyre
- 1,25 kg zöldbab
- 1,5 dl étolaj
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 75 dkg paradicsom
- 1 csipet cukor
- 2 evőkanál apróra vágott petrezselyem zöldje
- só
- őrölt fekete bors
Esetleg még
- 10 dkg feta sajt
- 10 dkg olajbogyó
Előkészités:
A zöldbabot megmossuk, leszűrjük, megtisztitjuk, végeit
lecsipjük. Én a zöldbabot 3-4 cm nagyságú darabokra vágtam,
de maradhat egészben is. Érdemes zöld szinű zöldbabot használni.
A hagyma héját leszedjük, a hagymát félbevágjuk, vékonyan
felszeleteljük. Érdemes lila hagymát használni.
A fokhagyma gerezdek héját leszedjük, a fokhagymákat
lereszeljük, vagy fokhagymanyomón áttörjük.
A paradicsomokat nyolcadokra vágjuk.
Olaj: érdemes oliva olajat használni.
Elkészités:
Az olaj felét egy lábosban felmelegitjük. Hozzáadjuk a hagymát, és
üvegesre pároljuk. Beletesszük a fokhagymát, elkeverjük, majd beledobjuk a
paradicsom darabokat is. Egyenletesen elkeverjük, és beleöntjük a maradék
olajat is.
Hozzáadjuk a zöldbabot., és kis lángon, fedő alatt, időnként
kevergetve kb 45 percig főzzük, Ha elfőné a levét, kevés vizzel pótoljuk.
Félidőben adjuk hozzá a sót, őrölt borsot, petrezselymet.
Nagyon finom, izletes körete lehet különféle húsoknak, halaknak,
Ha önálló ételként adjuk asztalra, akkor szórjuk meg elmorzsolt
Feta sajttal, és adjunk hozzá bőven olajbogyót is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése