Vagyis ahogy nálunk mondják: rizspók.
Hozzávalók:
A tejberizshez
- 1 l tej
- 15 dkg rizs
- csipet só
- 3 ek cukor
- 5 dkg vaj
A sütéshez:
- 3 tojás
- 3 ek cukor
- vanilia
- citromhéj
esetleg
még:
- 5 dkg mazsola
Elkészités:
Tejberizst készitünk. A tejbe beledobjuk a sót, és felforraljuk, Mielőtt elkezdene "futni" beleszórjuk a rizst, Takarékra vesszük alatta a lángot, és lassan főzzük. Ha már majdnem jó, akkor levesszük a tüzről, befedjük, és állni hagyjuk, illetve hagyjuk kicsit hülni. Közben a rizs szemek még tovább daganak, Fél óra múlva belekeverünk 3 evőkanál cukrot, 5 dkg olvasztott vajat, és elkeverjük.
A tojások fehérjét és sárgáját külön vesszük. Először felverjük a tojásfehérjét, majd 3 evőkanál cukorral kikeverjük a sárgáját is. A tejberizsbe belereszeljük a citromhéjat, beleszórjuk a vaniliát, ha szeretjük, ekkor tesszük bele a mazsolát, belekeverjük a kikevert tojássárgáját, végül nagy mozdulatokkal beleforgatjuk a fehérjét is, hogy ne törjön a hab.
A masszát zsirozott, keksz vagy zsemlemorzsával meghintett tepsibe vagy tortaformába öntjük, és forró sütőbe téve 180 fokon 50 percig sütjük. Félidőben megforditjuk.
Porcukrozva tálaljuk, higitott lekvárt adhatunk hozzá,
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése