2021. március 25., csütörtök

Rizsfelfújt

 Vagyis ahogy nálunk mondják: rizspók.


Hozzávalók:

A tejberizshez

  • 1 l tej
  • 15 dkg rizs
  • csipet só
  • 3 ek cukor
  • 5 dkg vaj

A sütéshez:

  • 3 tojás
  • 3 ek cukor
  • vanilia
  • citromhéj

esetleg még:

  • 5 dkg mazsola


Elkészités:

Tejberizst készitünk. A tejbe beledobjuk a sót, és felforraljuk, Mielőtt elkezdene "futni" beleszórjuk a rizst, Takarékra vesszük alatta a lángot, és lassan főzzük. Ha már majdnem jó, akkor levesszük a tüzről, befedjük, és állni hagyjuk, illetve hagyjuk kicsit hülni. Közben a rizs szemek még tovább daganak, Fél óra múlva belekeverünk 3 evőkanál cukrot, 5 dkg olvasztott vajat, és elkeverjük.

A tojások fehérjét és sárgáját külön vesszük. Először felverjük a tojásfehérjét, majd 3 evőkanál cukorral kikeverjük a sárgáját is. A tejberizsbe belereszeljük a citromhéjat, beleszórjuk a vaniliát, ha szeretjük, ekkor tesszük bele a mazsolát, belekeverjük a kikevert tojássárgáját, végül nagy mozdulatokkal beleforgatjuk a fehérjét is, hogy ne törjön a hab.

A masszát zsirozott, keksz vagy zsemlemorzsával meghintett tepsibe vagy tortaformába öntjük, és forró sütőbe téve 180 fokon 50 percig sütjük. Félidőben megforditjuk.

Porcukrozva tálaljuk, higitott lekvárt adhatunk hozzá,

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése