2023. augusztus 11., péntek

Túrógombóc torta

Egy ideje már ismerem névről ezt a tortát, de még sosem kóstoltam. Most azonban elkészítettem egyet, nem biztos, hogy ez a "hivatalos" változat, de mindenesetre ez nagyon finom lett.




Hozzávalók:

A tortalaphoz:

  • 30 dkg liszt
  • 25 dkg túró
  • 2 dl tejföl (esetleg joghurt vagy kefir)
  • 15 dkg porcukor
  • 10 dkg puha vaj
  • 3 db tojás (M)
  • 1 kiskanál vaniliás cukor
  • 1 kiskanál sütőpor
  • 1 kiskanál szódabikarbóna
  • 1 csipet só

A liszten kívül a többi hozzávalót turmixgépbe tesszük, összekeverjük, majd beleöntjük egy keverő tálba. Hozzáadjuk a lisztet, és ezzel is simára keverjük.

Egy 20-22 cm-es tortaformát kivajazunk, liszttel meghintünk, beleöntjük a tésztát, ha kell, simára egyengetjük. 180 C fokon kb. 50-60 percig sütjük.

Sülés közben a tészta nagyra nő, de miközben majd hűl, a felére össze fog esni. Amikor a tészta kihűlt, kettévágjuk, és az alábbi krémmel megtöltjük. A tészta oldalára és tetejére is kerüljön a krémből:


A tortakrémhez:

  • 3 dl habtejszín
  • 12,5 dkg mascarpone
  • 25 dkg krémes túró
  • 12,5 dkg porcukor
  • 1 citrom leve és héja
  • 1 teáskanálnyi vanília aroma

A tejszint (gépi habverővel) habbá verjük. Félidőben beletesszük a többi hozzávalót, és készre keverjük.


A túrógombóchoz:

  • 15 dkg túró
  • 2 evőkanál búzadara (4 dkg)
  • 1 tojás
  • pici só
  • kevés darált keksz

A hozzávalókat a darált keksz kivételével összedolgozzuk, legalább fél órát pihentetjük, majd 8 gombócot készítünk belőle, amiket a szokott módon forró sós vízben kifőzünk. Végül kekszmorzsába forgatjuk a gombócokat. Ezzel díszítjük a tortát.



Összeállítás:

A megsült tortalapot két lapra vágjuk. Az alsó lapra rákenjük bőven a krém felét, lehet kicsit többet is, ráhelyezzük a másik tortalapot, és a maradék krémmel megkenjük a tetejét, oldalát is. Végül a tetejét az apró túrógombócokkal díszítjük.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése